10 Festival (survival) tips

festival
Tips & tricks

Nu het festivalseizoen afgetrapt is, geven we je graag enkele tips mee om gezond een festival bij te wonen:

1. Neem je eigen eerstehulptasje mee
Wil je niets missen van de optredens? Vermijd dan de rijen aan de hulppost en breng je eigen eerstehulptasje mee.
Dit mag niet ontbreken:
- Pleisters
- Ontsmettingsmiddel voor wonden (bijv. Hibidil, Hacdil...)
- Tweedehuidverband
- Pijnstillers
- Iets tegen muggen en tegen jeuk na muggenbeten
- Iets tegen diarree
- Tekentang
- Eigen geneesmiddelen op doktersvoorschrift. Moet je medicatie nemen voor bijvoorbeeld een allergie? Vergeet die dan zeker niet.
Ontsmetmiddel gebruik je als je een wonde niet kan spoelen met zuiver water. Kies best voor verpakkingen voor eenmalig gebruik.

2. Sta stevig in je schoenen
Draag gemakkelijke, stevige schoenen. Onderschat de afstanden die je aflegt op een festival niet. Van de parking naar de camping naar het terrein ben je al vlug enkele kilometers onderweg. Als je vier dagen rondloopt met een blaar, dan kan je voet beginnen ontsteken. Ben je je eerstehulptasje vergeten? Laat je blaar dan verzorgen in de Rode Kruispost.

3. Opgepast voor teken
Gebeten? Verwijder de teek zo snel mogelijk. Laat je de teek liefst onder handen nemen door kenners? Zoek dan de Rode Kruispost op.
Tip: markeer de wonde en let de volgende dagen op. Als de wonde rood wordt, ga dan meteen naar een dokter. Op de website tekenbeten.be lees je meer over het voorkomen en genezen van tekenbeten.

4. Les je dorst met water
Vier dagen zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten? Dan loert uitdroging om de hoek. Drink dus voldoende water. Drink voldoende… en daarmee bedoelen we water. Wist je dat je op veel festivals een camelbak, een thermosfles en/of water in een verstuiver mag meenemen? Handig want die kan je ter plaatse hervullen. De regel is: drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor je plezier.

5. Draag zorg voor je oren
Elk jaar komen ontvangen de Rode Kruishulpposten festivalgangers met de vreemdste voorwerpen in hun oren: wc-papier, tampons, gebruikte sigarettenfilters... tegen geluidsoverlast! Wil jij je oren tijdens een festival even rust gunnen en op een efficiënte manier beschermen? Neem dan zeker (echte!) oordopjes mee. Je kan ze vaak ook kopen of krijgen tijdens het festival.

6. Bescherm jezelf tegen de zon
Wat je absoluut in je festivalrugzak moet meebrengen: zonnecrème en een petje. We raden bij deze temperaturen ook echt aan om voldoende te smeren en je huid en hoofd voldoende te beschermen tegen de zon. Alle tips rond huidbescherming kan je terugvinden op smeerweer.be

7. Bescherm je tegen regen en kou
Zwarte regenwolken boven de wei? Zorg dan dat je aan een promostandje een regenjasje op de kop kunt tikken. Liever voorbereid? Neem dan een regenjas en een warme trui mee. Lange mouwen beschermen je ’s avonds ook tegen vervelende muggen. Neem zeker ook voldoende verse kleren mee. Niets zo onaangenaam als naeen druilerige koude nacht terug diezelfde klamme kleren te moeten aantrekken.

8. Vrij veilig
Je kunt je tegen SOA’s beschermen door bij seksueel contact een condoom te gebruiken. Meer tips kan je hier terugvinden.

9. Kruip in de douche
Ook op een festival is het niet verboden je te wassen of een propere onderbroek aan te trekken. Denk aan je eigen hygiëne en voorkom geurtjes, jeuk en infecties. Dat is niet alleen aangenaam voor jezelf, ook voor andere festivalgangers.

10. Je lichtpunt in moeilijke tijden: de Rode Kruishulppost
Heb je toch blaren op de voeten, lijd je aan onderkoeling, heb je een zonnesteek opgelopen of een enkel verzwikt? De vrijwilligers van het Rode Kruis staan steeds paraat om je te helpen en te verzorgen. De hulpposten staan steeds op kritische punten opgesteld. Je kan de locaties vaak op voorhand bekijken door op de website van het festival de kaart te raadplegen. Vaak kan je er ook een mobiele applicatie downloaden met de exacte ligging. Meer informatie: www.rodekruis.be

We wensen je bovenal veel plezier toe!