De bewegingsdriehoek

Elke dag is een uitnodiging om veel en lang te zitten. We zitten gemiddeld tot 8 uur per dag. Dat is te veel. Een gezonde dag bestaat uit een mix van zitten, staan en bewegen. Om je daarbij te helpen, komt de bewegingsdriehoek van pas!

De bewegingsdriehoek

We gaan ons fysiek en mentaal beter in ons vel voelen als we lang stilzitten beperken. In onderstaande figuur zie je hoe je beweging het best verdeelt over de week. Dat geldt voor iedereen vanaf 1 jaar.

Let op. De driehoek geeft adviezen voor een grote groep mensen. Voor individuele aanbevelingen (bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap, topsport, …) is advies op maat door een professional aan te raden. Je kan steeds te rade gaan bij je huisarts.

Ga aan de slag!

Beweeg voldoende en zit niet te lang stil. In theorie weten we in grote lijnen hoe we dat moeten aanpakken. Maar hoe zit het in het echte leven? Beweeg je regelmatig? En dat stilzitten, hoe zit het daar mee? Zoek het uit en doe de test. Zo weet je meteen hoe je ervoor staat!

Lichaamsbeweging vs. stilzitten

Lang stilzitten, wat is dat dan precies?

Je vraagt je misschien af wat onder ‘lang stilzitten’ valt en of jij eigenlijk wel genoeg beweegt. Wel, lang stilzitten (of sedentair gedrag) is alles wat je doet terwijl je ligt of zit en waarbij je heel weinig energie verbruikt. (Slapen hoort daar niet bij.) Zoals:

  • stilzitten op school
  • aan je bureau zitten op het werk
  • in de auto zitten
  • werken voor een beeldscherm
  • tv kijken
  • gamen

Meer bewegen is gezonder

Welke leeftijd je ook hebt, bewegen is altijd gezonder dan lang stilzitten. Er zijn veel kleine trucjes om tijdens je dagelijkse routine toch meer te bewegen.

Folder bewegingsdriehoek
Meer lezen

Meer info

Je ontdekt veel meer over de bewegingsdriehoek en hoe je meer kan bewegen, op de website van Gezond Leven.