Wat te doen vóór je op reis vertrekt

Altijd een beetje spannend, je reis voorbereiden. Waar ga je heen? Waar overnacht je? Wat neem je mee? Je zou in al die voorbereidingen nog kunnen vergeten wat je allemaal moet in orde brengen om medisch gedekt te zijn. We helpen je een handje!

Vraag je EZVK aan

Het zou zowaar ons mantra kunnen zijn, want elk jaar herinneren we jou eraan: vóór je op reis vertrekt, vraag je je EZVK aan. Dat is je Europese ziekteverzekeringskaart en die bewijst dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering. Daardoor heb je in de 30 landen van de EER (en in Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Australië & Noord-Macedonië) toegang tot dringende medische zorg en krijg je je medische kosten (volledig of gedeeltelijk) terugbetaald.

Meer info

Tip! Je kan je EZVK heel gemakkelijk aanvragen via het online kantoor ‘Jouw NZVL’.

Inloggen

Vraag je reisdocumenten aan

Om ook buiten de EU te kunnen bewijzen dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering en je medische kosten terugbetaald te krijgen, moet je voor sommige landen een specifiek reisdocument meenemen.

Hier vind je terug welk document voor welk land

Verzeker je dat je reisbijstand in orde is

Daar hoef je namelijk in principe niets voor te doen. Gewoon aangesloten zijn bij ons ziekenfonds en je ziekenfondsbijdragen betalen. Je hebt dan automatisch reisbijstand via Mutas.

Noteer zeker de gegevens van Mutas en kijk na wat je in orde moet brengen als je ziek zou worden tijdens je vakantie. Wees je er ook van bewust dat je niet in alle landen reisbijstand hebt.

Lees meer over de reisbijstand

Wist je dat kinderen wereldwijd reisbijstand hebben? Dat neemt voor jou als ouder heel wat zorgen weg!

Tip! Voor sommige landen of sommige types reizen kan het nuttig zijn om nog een aparte verzekering af te sluiten bij je makelaar. Denk maar aan een verzekering voor diefstal, een verzekering bij specifieke sporten, een autoverzekering…

Maak je reisapotheek klaar

Zorg dat je altijd de belangrijkste medicijnen mee hebt als je op reis vertrekt. Is er geen apotheek in de buurt of geen apotheek open wanneer je ziek wordt, dan kan je je alvast behelpen.

Deze medicijnen voeg je toe aan je reisapotheek