Wonen/werken/studeren in het buitenland

Ga je naar het buitenland wonen, werken of studeren? Dan zijn er enkele zaken die je in orde moet brengen voor je ziekenfonds. We leggen het je uit!

Studeren in het buitenland

Welke medische kosten je terugbetaald krijgt, hangt af van waar je studeert: binnen of buiten de Europese Unie.

Binnen de EU

Als je studeert in een land van de Europees Unie of in Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of IJsland, heb je als student recht op een tussenkomst voor dringend noodzakelijke zorgen in dat land. Gebeurt er iets, dan kan je steeds je Europese Ziekteverzekeringskaart voorleggen, want die bewijst dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering.

Je kan de kosten voor je medische zorgen bij een lokaal ziekenfonds indienen, nadat je zelf de kosten hebt voorgeschoten, of je kan ze indienen in je ziekenfonds in België.

Tip! Vraag zeker vóór je vertrek naar het buitenland je Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Ofwel via je klantenadviseur, ofwel eenvoudig digitaal via het online kantoor.

Bovendien heb je in het eerste jaar van je studie in het buitenland recht op de reisbijstand van Mutas! Daarvoor moet je wel in regel zijn met je ziekenfondsbijdragen hier in België.

Buiten de EU

Studeer je buiten de Europese Unie? Dan raden we je aan om een bijkomende reisverzekering af te sluiten waarin zeker repatriëring inbegrepen is. De meeste reisverzekeringen dekken namelijk slechts één nacht verblijf voor dringende hospitalisaties.

Ben je ziek en moet je niet opgenomen worden in het ziekenhuis? Die kosten (voor ambulante zorgen) krijg je helaas niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Wonen in België - werken in het buitenland

Ga je werken in een land van de Europese Unie of in Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of IJsland? Dan moet je rekening houden met enkele zaken om in orde te zijn met je ziekteverzekering:

  • Op basis van jouw tewerkstelling moet je je inschrijven in een ziekenfonds van het land waar je tewerkgesteld bent. Vergeet zeker en vast niet te benadrukken dat je officieel nog in België woont en enkel in het werkland verblijft.
  • Je ontvangt dan van het buitenlands ziekenfonds een document ‘S1’ in tweevoud, dat je moet bezorgen aan je Belgisch ziekenfonds. Het is ook mogelijk dat jouw buitenlands ziekenfonds dat document elektronisch doorstuurt naar jouw Belgisch ziekenfonds
  • Het Belgisch ziekenfonds zal jouw inschrijving op basis van het document S1 naar jouw buitenlands ziekenfonds verder vervolledigen, door ofwel het papieren attest terug te sturen of dat via elektronische weg te bevestigen. Je betaalt jouw ziekenfondsbijdragen daarna verder in je Belgisch ziekenfonds.

Werk je in een land buiten de EU? Dan raden we aan om ons zo snel mogelijk te contacteren, zodat we je persoonlijk advies kunnen geven

Contacteer ons

Wonen in het buitenland - werken in België

Kom je in België werken, dan ben je onderworpen aan de Belgische Sociale Zekerheid. Je moet je dus aansluiten bij een Belgisch ziekenfonds en de ziekenfondsbijdragen betalen. Je Belgisch ziekenfonds zal een S1-document in tweevoud afleveren die je in je woonland kan bezorgen aan jouw ziekenfonds.

Wonen in het buitenland - werken in het buitenland

Aangezien je zowel woont als werkt in het buitenland, valt je ziekteverzekering ook volledig onder dat land. Je kan niet meer bij een Belgisch ziekenfonds aangesloten blijven. We raden je aan om ons zo snel mogelijk te contacteren zodat we je persoonlijk advies kunnen geven.

Contacteer ons

Contacteer ons

Contacteer zo gauw mogelijk jouw plaatselijk kantoor, zodat we jou de nodige informatie kunnen geven afgestemd op jouw persoonlijke situatie.