Wat te doen bij trouwen of samenwonen
Je gaat trouwen of samenwonen? Proficiat! Ongetwijfeld bevind je je op een roze wolk maar… denk je ook aan de administratieve opdrachten?
Aangifte van je huwelijk of samenwoning
Als je huwt of wettelijk gaat samenwonen, ontvang je op de burgerlijke stand een huwelijksattest of een attest van wettelijke samenwoonst. Je mag ons dat attest bezorgen, maar het hoeft niet, want wij worden via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid op de hoogte gebracht van je huwelijk of wettelijke samenwoonst.
Als je gewoon gaat samenwonen, dan hoef je ons niet op de hoogte te brengen, want ook daar worden wij via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid van op de hoogte gebracht.
Heeft die wijziging in je gezinssituatie gevolgen voor je dossier? Dan nemen wij contact met je op.
Verandert je adres?
Verhuis je binnenkort en vraag je je af of je je nieuwe adres moet doorgeven? Dat mag, maar is niet noodzakelijk. Wanneer de gemeente je adres definitief wijzigt, ontvangen wij die informatie ook via de Kruispuntbank.
Wist je dat … wanneer je naar een andere gemeente verhuist, je dossier mogelijk wordt toegewezen aan een andere regio binnen ons ziekenfonds? Daardoor kan het zijn dat je naar een ander (hoofd)kantoor wordt verwezen. Geen nood, wij voorzien in heel Vlaanderen een optimale dienstverlening en je kan overal beroep doen op onze diensten en voordelen.
Verandert je rekeningnummer?
Verandert jouw rekeningnummer naar aanleiding van je huwelijk of je samenwonen? Bezorg ons dan zo snel mogelijk het ingevulde formulier 'wijziging rekeningnummer':
- Gemakkelijk en snel door het op te laden in het online kantoor; of
- Via e-mail naar bijdragen@nzvl.be; of
- Door het in een van onze brievenbussen te steken of af te geven in een NZVL-kantoor.
Veelgestelde vragen
1. Sluit ik het best ook mijn partner aan bij het NZVL?
Je doet voordeel wanneer ook jouw partner aangesloten is bij ons ziekenfonds. Zo heb je bijvoorbeeld, naast tal van andere voordelen, recht op een geboortepremie van maar liefst 300 euro (in plaats van 150 euro voor jezelf). Uiteraard is er ook het praktische voordeel dat je voor al je formaliteiten bij één ziekenfonds terecht kan.
2. Ik ben gehuwd of wettelijk samenwonend of ga feitelijk samenwonen. Beïnvloedt dat mijn dossier arbeidsongeschiktheid?
Ja, als je een invaliditeitsinkomen van ons krijgt en je vóór je huwelijk of wettelijke samenwoning nog niet samenwoonde met je partner.
Het bedrag van jouw uitkeringen wordt namelijk berekend op een bruto-inkomen en op jouw gezinssituatie. Als je al met je partner samenwoonde vóór je huwelijk of wettelijk samenwonen verandert er niets, aangezien we de informatie over de inkomsten van jouw partner al eerder hebben opgevraagd. Het is pas vanaf het moment dat je met iemand gaat samenwonen, dat je dossier verandert.
In alle andere gevallen is er geen invloed op je dossier.
Bij vragen kan je terecht bij de dienst Arbeidsongeschiktheid.
Persoonlijk advies?
We staan voor je klaar met advies op jouw maat.