Gezonde mond

Een goede mond- en tandhygiëne is belangrijk! Niet enkel voor je mondgezondheid (want zo vermijd je gaatjes, tandvleesproblemen en ontstekingen in de mond) maar ook voor je algemene gezondheid. Want de mond is niet alleen een toegangsweg voor voeding, maar ook voor bacteriën en virussen. Daarom moet je je mond altijd goed verzorgen.

Ontvang ons gratis e-book in je mailbox

Ben je klant bij het NZVL?
Gezonde mond

Download ons e-book

Een goede, dagelijkse mondhygiëne is heel belangrijk: niet enkel voor je mondgezondheid (want zo vermijd je gaatjes, tandvleesproblemen …), maar ook voor je algemene gezondheid. In ons e-book geven we je tips en technieken mee voor hoe je dat het best doet.

Krijg antwoorden op vragen als:

 • Wat is een goede, dagelijkse mondroutine?
 • Wat is de juiste poetstechniek voor elke leeftijd?
 • Hoeveel tandpasta mag mijn kindje gebruiken, en met hoeveel fluoride?
 • Hoe kan ik mijn gebit nog verzorgen, naast het tandenpoetsen?
 • Wat zijn de meest voorkomende tandproblemen en hoe kan ik ze voorkomen?

Pijlers van een goede mondgezondheid

Er zijn drie belangrijke pijlers voor een goede mondzorg:

 1. een optimale mondhygiëne,
 2. jaarlijks tandartsbezoek,
 3. gezonde voeding.

Ga regelmatig naar de tandarts

Ruim een kwart van de bevolking gaat in een periode van drie jaar geen enkele keer naar de tandarts. Maar dat heeft grote nadelen:

 • Wie niet jaarlijks op controle gaat, betaalt meer voor z’n bezoek.
 • Bovendien kan een regelmatig tandartsbezoek ergere tandproblemen voorkomen.

Vooral de jongste en de oudste leeftijdsgroep scoren slecht. Nochtans zijn ook zij gebaat bij een regelmatige controle. Vanaf de eerste tandjes is een tandartsbezoek voor peuters zinvol. Zo wennen ze al aan de tandarts en zijn kabinet.

Dat zoveel mensen niet of weinig naar de tandarts gaan, is een slechte zaak.

 • De gezondheid van mond en tanden is essentieel om te spreken en te eten, maar ook op sociaal vlak.
 • Mond- en tandziektes die niet op de juiste manier behandeld worden, kunnen zich ontwikkelen tot chronische aandoeningen.
 • Uit onderzoek blijkt bovendien dat slechte mondhygiëne een invloed kan hebben op de ontwikkeling van onder meer diabetes, hart- en vaatziekten of ademhalingsziektes.

Om de mondgezondheid positief te beïnvloeden, ga je het best minstens één keer per jaar naar de tandarts, ook al heb je geen pijn of problemen. Voor kinderen worden twee tandartsbezoeken per jaar aangeraden. Daarmee draag je zorg voor je gebit én voor je budget. Want wie niet op controle gaat bij de tandarts, betaalt het jaar daarop meer remgeld.

De meest voorkomende aanvallen op onze tanden

Bacteriële tandplak: een doorschijnende laag die zich na een maaltijd snel afzet op de tanden en die wordt gevormd door etensresten en speeksel. Op die afzetting ontwikkelen zich bacteriën, die aan de basis liggen van cariës en tandvleesinfecties. Na een tijd wordt de afzetting dikker, verkalkt ze en vormt nadien tandsteen.

Cariës: sommige bacteriën zetten suikerhoudende voedingsresten die niet werden verwijderd, om in zuren. De suikers vernietigen het tandoppervlak en maken gaatjes die steeds groter worden. Vaak zijn ze erg pijnlijk.

Gingivitis: een ontsteking van het tandvlees. Door tandplak vult het tandvlees zich met bloed, wordt het rood en glanzend en gaat het bloeden bij het poetsen. Niet behandelde gingivitis evolueert naar parodontitis, een ontsteking van de weefsels die de tanden vast houden. Gezonde tanden kunnen los komen te zitten en zelfs uitvallen.

Dagelijkse gewoontes

Daarnaast kun je zelf ook elke dag werk maken van een gezonde mond. Dat kan door je tanden goed te poetsen en rekening te houden met wat je eet en wanneer je dat doet.

 • Je tanden poetsen, doe je het best twee keer per dag, gedurende twee minuten. Gebruik het BBB-schema: Buiten – Binnen – Boven: 

 • Poets met een tandenborstel die je om de drie maanden vervangt. Vraag zeker advies aan je tandarts om de juiste keuze te maken.
 • Poets niet direct nadat je iets zuurs of zoets hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur. Door de inwerking van het zuur in combinatie met het borstelen, slijt je tandglazuur sneller dan normaal.
 • Gebruik flosdraad of speciale tandenstokers om tussen je tanden te reinigen. Zo vermijd je tandplak.
 • Maak van tanden poetsen een dagelijkse gewoonte. Denk na over je ochtend- en avondritueel en pas het tanden poetsen daar in.
 • Gebruik altijd een tandpasta waar fluoride in zit:
  • 0 - 2 jaar: gebruik een rijstkorrel kindertandpasta met een fluoridegehalte met 1.000 ppm fluoride.
  • Tussen 2 en 6 jaar: gebruik kindertandpasta met 1.000 ppm fluoride, ter grootte van een erwtje,
  • Vanaf 6 jaar: gebruik tandpasta met 1.450 ppm fluoride, en breng die op de gehele oppervlakte van de tandenborstel aan (één à twee centimeter).
 • Beperk je eetmomenten tot maximaal vijf per dag: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Kies voor harde, niet gesuikerde knabbels en eet voldoende gevarieerd, met veel groenten en fruit. Hecht ook belang aan je dranken. De voorkeur gaat steeds naar water. Vermijd koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen of frisdranken. Die hebben een hoge zuurtegraad en kunnen het email van je tanden aantasten. Rustpauzes tussen de maaltijden door zijn belangrijk voor je tanden zodat je tandglazuur kan herstellen.

Per leeftijdscategorie zijn er verschillende richtlijnen die je kan volgen om je mond gezond te houden. Maar ook als je een tand- of gebitsprothese hebt, volg je het best de specifieke adviezen. Hier lees je er alles over.

Meer info

Surf naar https://gezondemond.be/.

Bron: Intermutualistisch Agentschap

Folder Mondgezondheid