Je ziekenfondsbijdrage

Iedereen die onderworpen is aan de Belgische Sociale Zekerheid, moet zich aansluiten bij een erkend ziekenfonds of bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Wat is een ziekenfonds?

Verplichte ziekteverzekering Aanvullende ziekteverzekering

Je hebt recht op een verplichte ziekteverzekering als je sociale bijdragen betaalt.

Je betaalt een ziekenfondsbijdrage voor de aanvullende diensten.

Dankzij die verplichte ziekteverzekering heb je recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt bent, in zwangerschapsverlof bent… Je krijgt hierdoor ook een deel van je doktersbriefjes, van je medicijnen of van je ziekenhuisfactuur terugbetaald. Het ziekenfonds betaalt jou deze kosten terug.

Die verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds en daarmee krijg je bijvoorbeeld een tussenkomst van je sportabonnement, of van je bril, of van je tandbehandeling…

De verplichte ziekteverzekering

Ontdek onze diensten en voordelen

Iedereen kent een ziekenfonds van de terugbetaling van medische kosten, maar het doet meer dan dat. Een ziekenfonds is tegenwoordig ook een gezondheidsfonds. Je kan er infosessies volgen over gezondheidsthema’s, beroep doen op hun maatschappelijk werkers en/of ergotherapeuten, thuiszorgmateriaal uitlenen, enzovoort.

Welk ziekenfonds moet je kiezen?

Je stond er misschien nog niet bij stil, maar de keuze van een ziekenfonds dat bij jou past, is belangrijk. Elk ziekenfonds legt andere accenten en heeft een andere focus en dat zie je bijvoorbeeld aan hun aanvullende diensten. Daarnaast hebben de meeste ziekenfondsen een politiek kleurtje (christelijk, sociaal, liberaal). Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen is een neutraal ziekenfonds, zonder politieke binding of relatie met belangengroepen.

Waarom kiezen voor het NZVL?

Wil je graag klant worden?

De ziekenfondsbijdrage van het NZVL

De ziekenfondsbijdrage geeft je recht op onze voordelen en diensten.

Bijdrage 2024

  • € 9,10 per maand (per lidboekje)

Betaal je via overschrijving? Ieder kwartaal versturen wij een vordering zodat je tijdig je bijdragen kan betalen.

Betaal je via een domiciliëring? Afhankelijk van jouw betalingswijze (maandelijks, kwartaal,….) zal jouw bijdrage van je rekening afgehouden worden op volgende data:

Januari23/01/2024April22/04/2024Juli19/07/2024Oktober21/10/2024
Februari21/02/2024Mei23/05/2024Augustus21/08/2024November22/11/2024
Maart21/03/2024Juni21/06/2024September20/09/2024December20/12/2024

Betaal je je ziekenfondsbijdrage niet (op tijd)?

Lees meer

Het wettelijk reservefonds

Een reservefonds is verplicht bij wet en zorgt voor de opvang van de tekorten in de gezondheidszorg. Jij als klant hoeft deze wettelijke extra bijdrage niet te betalen in 2024.

Bijdrage 2024

  • € 0 per jaar

De Vlaamse sociale bescherming

Iedereen die in Vlaanderen woont, is verplicht de bijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen vanaf het jaar waarin hij/zij 26 jaar wordt. Deze verzekering is facultatief voor inwoners van Brussel.

Ieder jaar krijg je een betalingsuitnodiging.

Normale bijdrage

  • € 62 per jaar

Bijdrage personen met recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming op 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar van betaling

  • € 31 per jaar