Wat te doen bij overlijden

Het is vreselijk om iemand dicht bij jou te verliezen. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is, moet je ook nog heel wat administratie in orde brengen. Ook voor het ziekenfonds… We vinden het dus jammer dat we je daarmee nog moeten lastig vallen. Hieronder vind je alle informatie terug. Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Het ziekenfonds moet niet op de hoogte gebracht worden

Je hoeft het ziekenfonds niet op de hoogte te brengen van een overlijden; die informatie wordt automatisch doorgegeven.

Er zijn wel documenten te bezorgen:

  • de isi+-kaart van de overledene
  • de Europese ziekteverzekeringskaart van de overledene
  • een overlijdensakte (enkel bij overlijden in het buitenland)

De bijdragen voor het ziekenfonds worden automatisch afgesloten op de datum van overlijden. Wat te veel is betaald aan bijdragen, wordt automatisch terugbetaald. Was er een zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming? Die wordt niet terugbetaald. Het zorgbudget wordt nog uitbetaald voor de lopende maand. Het vervangingsinkomen stopt meteen.

Gaat het om jouw partner?

Als je ingeschreven was ten laste van jouw overleden partner, dan moet je je inschrijven als gerechtigde met het statuut van weduwe/weduwnaar. Hoe doe je dat? Er zijn twee manieren:

1. Via je plaatselijke kantoor: ga langs en onze klantenadviseur helpt je verder.

of

2. Online:

We onderzoeken tegelijk ook of je aanspraak zou maken op de verhoogde tegemoetkoming.

Contacteer ons

Contacteer zo gauw mogelijk jouw plaatselijk kantoor, zodat we jou de nodige informatie kunnen geven afgestemd op jouw persoonlijke situatie.