De voedingsdriehoek

Overgewicht en obesitas komen in Vlaanderen almaar vaker voor, ook bij kinderen en jongeren. In 2017 werd de voedingsdriehoek op zijn kop gezet. De voedingsdriehoek schetst globaal hoe een gezond voedingspatroon eruitziet. Uit welke voedingsmiddelen bestaat zo'n eetpatroon, en in welke verhouding staan ze ten opzichte van elkaar?

De verschillende zones

Hoe moet je al die verschillende zones nu interpreteren?

Blauw

Helemaal bovenaan de voedingsdriehoek staat ‘water’. Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles. De voorkeur gaat naar kraanwater, want dat is beter voor het milieu dan flessenwater.
 

Donkergroen

Dit zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen en aardappelen, maar ook peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën (en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren). Een overwegend plantaardig voedingspatroon heeft bovendien een lagere milieu-impact. Probeer zoveel mogelijk de weinig of niet-bewerkte versie te kiezen.
 

Lichtgroen

Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid: vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren. Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant.
 

Oranje

Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren). Deze producten bevatten wel nog enkele nuttige voedingsstoffen, zoals ijzer in rood vlees of vetoplosbare vitaminen in boter.

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong hebben over het algemeen een hogere milieu-impact. Vooral rund- en lamsvlees (rood vlees) leggen veel druk op de planeet.

Rood: de restgroep

De rode bol of restgroep staat los van de driehoek en bevat lege calorieën. Die voedingsmiddelen leveren veel energie, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen. Ze vullen wel, maar zijn niet voedzaam. Aan die producten werd heel wat suiker, vet en/of zout toegevoegd, en/of werd het ongunstige gezondheidseffect voldoende overtuigend aangetoond. Ze zijn vaak ultrabewerkt en kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood … Die voedingsmiddelen zijn overbodig in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Probeer ze dus niet te vaak en niet te veel te eten.

Grijze zone

Producten afgeleid van de basisvoedingsmiddelen in het model worden niet visueel weergegeven. Het gaat in de meeste gevallen om basisvoedingsmiddelen die bepaalde bewerkingen hebben ondergaan (bijvoorbeeld fruitsap, wit brood) of waaraan suiker, vetstof of zout werd toegevoegd (bijvoorbeeld chocolademelk, gezouten noten). Door die bewerking of toevoegingen zijn ze niet meer zo gezond als het basisvoedingsmiddel en krijgen ze niet de voorkeur. Ze behouden wel nog een zekere voedingswaarde en er is geen overtuigend bewijs voor een gezondheidsschadend effect. Die producten worden dan ook niet beschouwd als lege calorieën en horen daarom niet thuis in de rode categorie. We spreken van een ´grijze zone´.

Tip! Zorg dat gezond eten deel wordt van je dagelijkse gewoontes. Zo houd je je gezond eetpatroon veel beter vol. Deze tips kunnen je helpen!

Benieuwd naar onze tussenkomsten?

Tussenkomst dieet tot € 40

Als je een door het RIZIV-erkende diëtist(e) raadpleegt, krijg je tot 40 euro terug (10 euro per consultatie, met een maximum van vier consultaties per jaar).

Lees meer

Tussenkomst lidgeld diabetesvereniging

Heb je een betalend lidmaatschap bij een diabetesvereniging? Die krijg je bij ons terugbetaald: je krijgt tot 30 euro per kalenderjaar.

Lees meer

Folder Voedingsdriehoek
meer info

Meer informatie?

Op gezondleven.be vind je meer informatie over de voedingsdriehoek.