Je bent afgestudeerd: wat nu?

Je diploma is binnen: proficiat! Het studentenleven zit erop en het werkleven kan beginnen. Maar wat moet je allemaal in orde brengen? We helpen je graag.

Ontvang ons gratis e-book in je mailbox

Ben je klant bij het NZVL?
Pas afgestudeerd

Als je je studentenleven vaarwel zegt, dan betekent dat ook dat je het werkleven instapt. Ons e-book legt je helder en eenvoudig uit wat er qua
administratie allemaal op je zal afkomen en wat je zeker in orde moet brengen om zonder stress aan je loopbaan te starten.

Krijg antwoord op vragen als:

 • Waarom moet je je inschrijven als werkzoekende?
 • Welke bankzaken en verzekeringen moet je in orde brengen?
 • Wat is pensioensparen?
 • Wat is het verschil tussen de verschillende loonstatuten?
 • Heb ik recht op vakantie?
 • Waar moet ik rekening mee houden als ik alleen ga wonen?

Sluit je aan bij een ziekenfonds

Het is tijd om je in eigen naam aan te sluiten bij een ziekenfonds:

 • zodra je een eerste job hebt gevonden;
 • zodra je een zelfstandig beroep uitoefent;
 • zodra je beroepsinschakelingstijd voorbij is;
 • zodra je je 25ste verjaardag vierde;
 • als je leerjongen/-meisje bent: vanaf 1 januari van het jaar waarin je 19 jaar wordt.

Je denkt misschien: ik ben toch al aangesloten bij een ziekenfonds? En dat is waar, maar waarschijnlijk zal je aangesloten zijn als persoon ten laste. Dat wil zeggen dat je “op het lidboekje” van iemand anders staat, zoals je ouders, maar je nog geen eigen inkomsten had en dus nog niet in je eigen naam aangesloten was.

Tip! Ben je nog niet helemaal mee met wat een ziekenfonds nu eigenlijk is? Deze pagina legt uit wat een ziekenfonds doet en waarom je je moet aansluiten.

Welk ziekenfonds moet ik kiezen?

Je stond er misschien nog niet bij stil, maar de keuze van een ziekenfonds dat bij jou past, is belangrijk en geheel je eigen keuze. Je hoeft dus niet te kiezen voor het ziekenfonds van je ouders, lief of vrienden.

Elk ziekenfonds legt andere accenten en heeft een andere focus. Hoe zie je dat verschil? Wel, als je aansluit bij een ziekenfonds betaal je een ziekenfondsbijdrage. Daarmee betaal je voor een aanvullende verzekering (in tegenstelling tot de verplichte verzekering, waar je automatisch recht op hebt als je sociale bijdragen betaalt). De aanvullende verzekering geeft je recht op bepaalde voordelen en tussenkomsten, zoals de tussenkomst voor een bril of een sportabonnement. En elk ziekenfonds heeft andere voordelen.

Welkom bij het NZVL!

Wil je een ziekenfonds zonder politieke binding of relatie met belangengroepen? Dan past ons ziekenfonds perfect bij jou. Bovendien garanderen wij een vlotte en snelle service dankzij ons ruim kantorennetwerk en het online kantoor 'Jouw NZVL'. Je kan ook heel wat zaken gewoon online doen; hoe gemakkelijk is dat?!

Bij het NZVL hebben we ook een hele mooie waaier aan voordelen en diensten. Er is vast wel iets voor jou bij! Wat denk je van:

 • Brillen en lenzen jaarlijks € 50 terugbetaald
 • Tandzorgen terugbetaald tot € 1.200
 • € 30 terugbetaling lidgeld sportclubs
 • Reisbijstand in het buitenland
 • Geboortepremie tot € 300 terugbetaald

Ontdek onze voordelen

Aansluiten bij ons ziekenfonds is heel eenvoudig en kan gewoon digitaal!

Sluit meteen digitaal aan

Sluit een hospitalisatieverzekering af

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar wel heel erg aan te raden. Dankzij een hospitalisatieverzekering krijg je namelijk een deel van je kosten terugbetaald als je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Door nu maandelijks of jaarlijks een klein bedrag te betalen, hoef je op het moment dat je in het ziekenhuis ligt, geen torenhoge factuur te betalen. Oef!

Een hospitalisatieverzekering kan je soms krijgen bij je werkgever. Is dat het geval: doen! Dan betaal jij zelf zelfs geen maandelijks of jaarlijks bedrag (maar je werkgever wel) en krijg je je ziekenhuiskosten toch terugbetaald.

Tip! We raden je aan om daarbovenop aan te sluiten bij HospiContinu. Die zorgt ervoor dat je op het moment dat je hospitalisatieverzekering bij je werkgever wegvalt, een vangnet hebt: bij je pensioen kan je dan aansluiten bij HospiPlan of HospiPlus zonder bijkomende medische beperkingen, een verhoogde premie of wachttijd.

Heb je geen hospitalisatieverzekering bij je werkgever? Dan sluit je er het best zelf eentje af. Bij het NZVL hebben we hele interessante formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Persoonlijk advies?

Persoonlijk advies?

We staan voor je klaar met advies op jouw maat.