Bevolkingsonderzoek borstkanker

Borstkanker is de meest dodelijke kanker voor vrouwen en treft jaarlijks bijna 10.500 vrouwen. Omdat je borstkanker niet kan voorkomen, is het belangrijk om elke twee jaar een mammografie te laten nemen. Als je aangesloten bent bij het ziekenfonds is het onderzoek zelfs helemaal gratis.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Het gezwel wordt veroorzaakt door cellen die beginnen te woekeren. Als het gezwel niet behandeld wordt (verwijderd, bestraald ...), zullen de kankercellen steeds verder doordringen in het gezonde borstweefsel en kunnen de kankercellen zich verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam. Dat kan levensbedreigend zijn.

In 2020 werd in Vlaanderen bij 10.493 vrouwen borstkanker vastgesteld. Borstkanker is daarmee de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Driekwart van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Meer dan 85% van de vrouwen overleeft borstkanker. Toch is borstkanker nog steeds de meest dodelijke kanker voor vrouwen.

Wat verhoogt de kans op borstkanker?

Het is tot nu toe niet precies bekend hoe borstkanker ontstaat. Wel staat vast dat er verschillende factoren het risico verhogen. Maar er zijn ook vrouwen die borstkanker krijgen zonder dat een bekende risicofactor aanwezig was.

  • Vrouw zijn
  • Ouder worden
  • Erfelijke of familiale belasting
  • Borstkanker hebben of gehad hebben
  • Sommige goedaardige borstafwijkingen
  • Levensstijl (bijvoorbeeld alcohol drinken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht tijdens of na de menopauze)
  • Hormonale factoren (bijvoorbeeld jonger dan 12 jaar bij de eerste menstruatie)
  • Ouder dan 55 zijn bij het begin van de menopauze
  • Hormonale behandelingen tegen menopauzeklachten. Er is enkel een verhoogd risico tijdens de behandeling.

Het belang van het bevolkingsonderzoek

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op borstkanker, maar de ziekte kan niet voorkomen worden. Daarom is het beste wapen tegen deze aandoening vroege opsporing en optimale behandeling. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, zijn meestal een minder ingrijpende operatie en behandeling nodig. De kans op volledige genezing is ook hoger.

Een bevolkingsonderzoek met screeningsmammografie (een röntgenfoto van de borsten) bij vrouwen van 50 tot en met 69 jaar laat toe borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voor je het zelf kan voelen of zien.

In Vlaanderen kunnen vrouwen van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie laten nemen. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Het onderzoek is gratis voor vrouwen die aangesloten zijn bij een Belgisch ziekenfonds.

Meer info

Meer info?

Meer informatie over hoe je kan deelnemen aan het bevolkingsonderzoek en het verloop van het onderzoek vind je op bevolkingsonderzoek.be.