Reisdocumenten

Vertrek je binnenkort op reis? Zorg er dan zeker voor dat je de nodige documenten mee hebt.

Welke reisdocumenten heb je nodig?

Hieronder vind je bij elk land terug welk reisdocument je nodig hebt. Dat document zorgt ervoor dat, als je tijdens je verblijf medisch noodzakelijke verzorging moet krijgen, je die kosten terugbetaald krijgt, omdat je in regel bent met de Belgische ziekteverzekering. De terugbetaling gebeurt altijd tegen de tarieven en voorwaarden die gelden in het land van verblijf. Je betaalt dus enkel je persoonlijk aandeel.

Bepaalde landen zijn gedekt door Mutas. Lees meer over de reisbijstand van Mutas.

Landen gedekt door Mutas

Bestemming

Reisdocument

Bestemming

Reisdocument

Albanië

BE-AL 111

Litouwen

EZVK*

Algerije

B.ALG.8

Noord-Macedonië

EZVK*

Bosnië - Herzegovina

BE-BIH 111

Malta

EZVK*

Bulgarije

EZVK*

Marokko

BE-MAR111

Cyprus

EZVK*

Montenegro

BE MNE 111

Denemarken + Groenland

EZVK*

Nederland

EZVK*

Duitsland

EZVK*

Noorwegen

EZVK*

Egypte

geen document

Oostenrijk

EZVK*

Estland

EZVK*

Polen

EZVK*

Finland

EZVK*

Portugal

EZVK*

Frankrijk

EZVK*

Roemenië

EZVK*

Griekenland

EZVK*

Servië

BE-SRB111

Hongarije

EZVK*

Slovenie

EZVK*

Ierland

EZVK*

Slowakije

EZVK*

Ijsland

EZVK*

Spanje

EZVK*

Italië

EZVK*

Tsjechië

EZVK*

Israël

geen document

Tunesië

BE-TN 111

Jordanië

geen document

Turkije

BE-TR 111

Kosovo**

geen document

Verenigd Koninkrijk

EZVK*

Kroatië

EZVK*

Zweden

EZVK*

Letland

EZVK*

Zwitserland

EZVK*

Liechtenstein

EZVK*

 

 

Let op! Zelfstandigen kunnen voor de landen zoals Algerije of Marokko geen document meenemen. Dat betekent dat ze niet verzekerd zijn via de verplichte verzekering. Ze zijn echter wel verzekerd dankzij onze aanvullende verzekering (wanneer in orde met de ziekenfondsbijdrage) en kunnen dus ook een beroep doen op Mutas.

Check voor je op reis gaat ook steeds het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Is er een negatief reisadvies, dan wordt er vanuit Mutas ook geen dekking gegeven.

* Europese ziekteverzekeringskaart. Denk eraan: de EZVK is één jaar geldig. Bekijk dus zeker de data op je kaart. Beschik je nog over een geldig exemplaar? Dan hoef je geen nieuw aan te vragen.

**Voor Kosovo bestaat er geen dekkingsdocument voor een tijdelijk verblijf. Je moet je facturen dus ter plaatse betalen en ze nadien indienen bij je ziekenfonds. Je geniet dan een terugbetaling van de erkende, medisch noodzakelijke verzorging tegen de Belgische tarieven en voorwaarden.

Landen niet gedekt door Mutas

  • Voor sommige andere landen waar je via Mutas geen extra reisbijstand ontvangt (zoals Rusland, Cuba …), heb je ook documenten nodig. Daarom raden we je aan voor die landen een extra (privé-)verzekering te nemen. Zij zullen je de nodige documenten bezorgen.
  • Ga je naar Australië? Vraag dan de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan vóór je vertrek. De EZVK geeft je namelijk gedurende je tijdelijk verblijf in Australië recht op dringende geneeskundige verstrekkingen. Je moet je steeds aanbieden bij de Australische arts of ziekenhuis als “medicare-patiënt”. Doe je dat niet, dan word je beschouwd als privé-patiënt en kan er niets terugbetaald worden van je onkosten. Bij een verblijf van langer dan drie maanden raden we je aan om je ter plaatse te registreren in een “Medicare kantoor” op vertoon van je paspoort en EZVK. Na registratie ontvang je dan een Medicare Card, die je ook steeds moet voorleggen. Een lijst met Medicare-kantoren vind je terug op Medicare Australia.
    • Opgelet! Laat jouw gezondheidszorgen steeds ter plaatse terugbetalen want het ziekenfonds mag je geen tussenkomsten verlenen na jouw terugkeer. Mutas is hier niet van toepassing. We raden je dan ook aan om een privé-verzekering af te sluiten.

Landen waarmee België geen overeenkomst heeft

Voor de landen waarmee België geen verdrag heeft gesloten, kan je geen enkel document krijgen. In geval van ziekenhuisopname (ten minste één nacht in het ziekenhuis) geniet je een eventuele terugbetaling op basis van de Belgische tarieven en voorwaarden. De facturen moeten vereffend zijn voor je ze bij het ziekenfonds indient.

Indien je je naar één van die landen begeeft, neem je het best een reisverzekering.

Hoe gaat het in z’n werk?

Heb je in je land van verblijf enkel een EZVK nodig? Bekijk dan hier hoe je te werk moet gaan.

Lees meer over de reisbijstand