Omwille van een technisch probleem is het online kantoor 'jouw NZVL' tijdelijk niet toegankelijk. We doen er alles aan dit zo snel mogelijk op te lossen.

Bedankt voor uw begrip.  

Huidbescherming

Het is belangrijk om verstandig om te gaan met de zon en de UV- stralen en ons goed te beschermen. Maar we vergeten wel eens ons tegen de zon te beschermen wanneer we niet op reis zijn. Wist je dat je je eigenlijk al moet insmeren vanaf UV-index 3? Wat is die UV-index nu precies en vanaf wanneer is het smeerweer? En hoe kan je je nog meer beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon?

Zonnestralen zijn schadelijk

Voor we uitleggen wat de UV-index is, staan we eerst stil bij de schadelijke stralen van de zon. Die zorgen niet enkel voor zonnebrand, maar ook voor vroegtijdige huidveroudering (rimpels en vlekken). Intensieve blootstelling aan de zon kan zelfs huidkanker veroorzaken!

Als iedereen van jongs af aan slim omgaat met de zon, kunnen we tot 75% van de huidkankers vermijden. Een hallucinant cijfer, nee? Toch stijgt het aantal huidkankers jaarlijks met circa 6%. Om de twee jaar houdt Stichting tegen Kanker een enquête over onze zongewoonten: de cijfers van 2022 zijn frappant:

  • Bijna 80% van de 15 tot 65 jarigen geeft toe dat hij vorig jaar door de zon is verbrand (15% zelfs ernstig verbrand).
  • 43% van de kinderen liep zonnebrand op.
  • Jongeren vormen de grootste risicogroep. De kennis van de jongeren is ondermaats: ze zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van UV-stralen.

In vergelijking met andere landen zijn de percentages bijzonder hoog. Het moet dus gezegd: we beschermen ons onvoldoende en dat vooral in eigen land en bij buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren, terrasjes doen …

Bescherm jezelf niet alleen wanneer het warm is, dankzij de UV-index

De meeste mensen denken pas aan zonnecrème of aan in de schaduw blijven wanneer het echt warm wordt en de zon schijnt. Maar als je je huid gezond wil houden, is het eigenlijk belangrijker om je aan te passen aan de intensiteit van de zon. En intensiteit heeft niet per definitie te maken met de temperatuur. Een prachtig lentezonnetje kan evengoed schade aanrichten, ook al is het nog fris.

Als je dus de volgende keer het weerbericht bekijkt, let dan zeker op de UV-index. Dat cijfer geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op je onbeschermde huid weer. Hoe hoger de UV-index, hoe intenser de zonnestralen en hoe groter de potentiële schade voor huid en ogen. Zodra de UV-index drie of meer is, is het smeerweer en moet je je al insmeren met zonnecrème.

Een weerbericht toont doorgaans de UV-index van de dag. Je kan die terugvinden op de website of app van het KMI of, nog beter, op de Sunsmart global UV app die de Stichting tegen Kanker mee lanceerde. Deze app geeft de UV-index weer en verwittigt je wanneer je je moet beschermen op de locatie waar je je op dat moment bevindt.

Verschillende omgevingsfactoren hebben invloed op de UV-index. Zelfs als het weer hetzelfde lijkt, kan de intensiteit van UV-stralen anders zijn aan zee of in de bergen. Raadpleeg dus zeker de lokale UV-index wanneer je op vakantie bent of gebruik de internationale app, want die werkt wereldwijd.

Een winnende combinatie om je huid te beschermen

Veel mensen gebruiken al trouw zonnecrème, maar helaas niet vaak en niet dik genoeg. Bovendien is zonnecrème de minst efficiënte bescherming. En dan is er ook nog het vals gevoel van veiligheid dat zonnecrème kan geven. Paradoxaal genoeg kan zonnecrème ervoor zorgen dat mensen meer verbranden. We denken namelijk snel dat de crème ons beschermt en blijven dan langer in de zon, ook al is de zonnecrème uitgewerkt, waardoor we verbranden.

Het is een combinatie van zon weren, kleren en smeren die het best werkt!

 

Deze tips helpen je te beschermen tegen schadelijke UV-stralen:

  • Gebruik zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Draag gepaste kleding (een T-shirt met mouwen bijvoorbeeld), een zonnebril en een hoed.
  • De beste bescherming is natuurlijk de schaduw. Een volle boom, een parasol of een afdakje filteren veel UV-stralen.
  • Als de zon ’s zomers schijnt, is het raadzaam om in de schaduw te blijven tussen 12 en 15 uur. Een goed excuus voor een siësta.
zonnecrème

Tot € 10 terugbetaling op je zonneproducten

Als NZVL-klant heb je jaarlijks tot € 10 tussenkomst op zonneproducten aangekocht bij een (online) apotheker met een minimum factor 50.

Meer info

Meer tips over zonnebescherming vind je op: