Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende kankers bij zowel mannen als vrouwen. Omdat de kankercellen zich ontwikkelen over de jaren heen, is er een grote kans op herstel als de kwaadaardige poliepen vroeg genoeg opgespoord worden. Daar dient het bevolkingsonderzoek voor.
Wat is dikkedarmkanker?
Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de dikke darm.
Elk jaar krijgen meer dan 7.000 Belgen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Darmkanker is de op één na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende bij mannen (na prostaat- en longkanker). Elk jaar overlijden 2.600 Belgen aan de ziekte.
Hoe ontstaat dikkedarmkanker?
Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling van het slijmvlies in de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms worden ze echter kwaadaardig en groeien ze uit tot kanker. Het duurt gemiddeld tot tien jaar vooraleer een poliep zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Waarom iemand poliepen krijgt, is niet geweten. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. Poliepen kunnen wel weggenomen worden. Hoe vroeger dat gebeurt, hoe beter.
Wat verhoogt de kans op dikkedarmkanker?
- Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, loopt een verhoogd risico om zelf dikkedarmkanker te krijgen. Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, overlegt dat het best met zijn arts.
- Het risico op dikkedarmkanker is ook groter voor mensen die lijden aan bepaalde chronische aandoeningen zoals colitis ulcerosa (chronische darmontsteking) of de ziekte van Crohn. Voor deze mensen zijn andere opvolgingsmethoden beter geschikt dan de test die in het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden.
Een gezonde levensstijl verkleint het risico op darmkanker. Door voldoende groenten, fruit en vezels te eten, vetinname te beperken, voldoende te bewegen, een optimaal gewicht te behouden en niet te roken, kan je dikkedarmkanker vaak voorkomen.
Het belang van het bevolkingsonderzoek
Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dikkedarmkanker is jaren vooraf opspoorbaar en geneesbaar. De kans op overleving hangt heel erg af van het tijdstip waarop de tumor wordt ontdekt. Hoe vroeger in de ontwikkeling de kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Daarom spoort het bevolkingsonderzoek bij mannen en vrouwen vanaf 50 jaar onzichtbaar bloed in de stoelgang op.
Op basis van een oproep-heroproepsysteem krijgen alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de twee jaar een uitnodiging met een afnameset.
Meer info?
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker kan je vinden op bevolkingsonderzoek.be.