Nieuws

Krunsj-ontbijt & workshops

Kom op zondag 12 februari genieten van een heerlijk ontbijt in Aalst. Nadien kan je deelnemen aan een aantal interessante workshops. Kom je graag ontspannen tijdens een relaxerende sessie kinderyoga? Of wil je liever inspiratie opdoen tijdens de workshop ‘maak zelf je gezonde brooddoos’? Wie niet kan kiezen, doet ze gewoon allebei! Terwijl de kinderen terechtkunnen bij onze geattesteerde Krunsj-animatoren, kan je zelf kennis maken met Krunsj en ons ruim vakantie-aanbod ontdekken.

Wie 13 jaar of ouder is, betaalt slechts €5 per persoon voor het ontbijt (inclusief workshops). Voor kinderen tot 12 jaar is het evenement zelfs helemaal gratis.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor het ontbijt in Aalst (12 februari - Binnenstraat 157, 9300 Aalst).

Laten we klinken op een alcoholvrije maand!

Klink jij in februari ook een maand lang met alcoholvrije aperitieven? Geweldig, want dan doe jij vermoedelijk mee met Tournée Minérale.

Ook bij het Neutraal Ziekenfonds steunen we Tournée Minérale. Omdat een maand lang geen alcohol drinken goed is voor je gezondheid natuurlijk, zowel fysiek als mentaal:

 • Je huid wordt soepeler.
 • Je gewicht wordt gezonder.
 • Je slaapt beter.
 • Je hebt geen kater. (Tenzij de dierlijke variant.)
 • Je vermijdt een psychologische kater (en dus gevoelens van paniek of angst nadat je hebt gedronken).

Ben je nog niet helemaal zeker of je wel deelneemt aan Tournée Minérale? Met deze easy peasy cocktail zal je merken dat het heel eenvoudig is om een maand lang lekker alcoholvrij te drinken.

Benodigdheden: citroenlimonade (mag ook suikervrij zijn), muntblaadjes, limoen en ijsblokjes

Bereidingswijze:

 1. Pers de limoen uit (dit kan ook gecombineerd worden met een halve citroen) en plet de muntblaadjes met een vijzel samen met het limoen en/of het citroensap.
 2. Zorg voor wat ijsblokjes in een glas
 3. Giet het mengsel (door een zeefje) in het glas, vul aan met de citroenlimonade en je mocktail is klaar!
 4. Santé!

Meer interessante info, heerlijke receptjes en motiverende activiteiten gekoppeld aan Tournée Minérale vind je terug op www.tourneeminerale.be/.

Veel succes!

Lees meer over stoppen met drinken

Hoe omgaan met keelpijn?

Tijdens de winterperiode zijn we allen wat meer vatbaaar voor virale infecties. Vaak steken keelpijn of een keelontsteking hier ook de kop op, maar hoe kunnen we hier nu best mee omgaan?

Oorzaak van keelpijn

Veel mensen worden in de winter geplaagd door keelpijn. Meestal is (acute) keelpijn het gevolg van een infectie met een ziektekiem (virussen en bacteriën). Het afweersysteem reageert daarop met een ontsteking. Soms kunnen die verschillende infecties en ontstekingen samen voorkomen. Wanneer het keelslijmvlies en de amandelen ontstoken zijn, spreekt men van een angina. Die term wordt ook gebruikt voor een infectie van de keel door bacteriën (streptokok).

Keelpijn kan ook een van de symptomen van een andere ziekte zijn, zoals een verkoudheid, covid-19, griep of mazelen. Of het kan een gevolg zijn van irritatie, bijvoorbeeld wanneer je rookt, langdurig in een rokerige omgeving verblijft of door veel praten of schreeuwen.

Koude of warme dranken om keelpijn te verzachten?

Warm of koud, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Belangrijk is vooral dat je drinkt (en bij kleine kinderen dat je ze zoveel mogelijk laat drinken).

 • Koude dranken kunnen kortstondig een licht verdovend effect hebben, wat een aangenaam gevoel geeft. Wees bij kinderen wel voorzichtig met ijsblokjes, ze zouden ze kunnen inslikken. Vermijd ook erg zure dranken (bv. een glas citroensap) die de keel kunnen irriteren.
 • Warme dranken zoals soep, kruidenthee met honing en een beetje citroen werken verzachtend en kunnen helpen om slijmen op te hoesten. Vermijd wel te hete dranken die irriterend kunnen werken en zelfs een ontsteking kunnen verergeren.
 • Drink liever geen alcohol (bv. een warme grog): dit kan de keel irriteren.
 • Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen, bij voorkeur dan een pijnstiller op basis van paracetamol.

Wat verandert er vanaf 2023?

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe veranderingen met zich mee. We sommen voor jou de belangrijkste veranderingen op mbt de ziekteverzekering.

Geboorteverlof vaders en meemoeders opgetrokken naar 20 dagen

Voor geboortes die vanaf 1 januari 2023 plaatsvinden, wordt het geboorteverlof voor vaders en meemoeders opgetrokken van vijftien naar twintig dagen. Het recht op geboorteverlof, dat vroeger het vaderschapsverlof genoemd werd, geldt voor de werknemer, die niet de moeder is die van het kind bevallen is, maar die wel een wettelijke afstammingsband met het kind heeft: dat is dus de vader of de meemoeder van het kind. In grote lijnen is het geboorteverlof van toepassing op werknemers uit de privésector, contractuele personeelsleden in overheidsdienst en zelfstandigen.

Elke werknemer heeft, ongeacht zijn arbeidsregime, recht om in de vier maanden vanaf de dag van de bevalling twintig dagen afwezig te zijn van het werk. Tijdens de eerste drie dagen van het geboorteverlof behoudt de werknemer zijn volledige loon ten laste van zijn werkgever. Daarna wordt een uitkering toegekend door de ziekenfondsen: het bedrag van die uitkering is vastgesteld op 82 procent van het gederfde brutoloon. Bij de geboorte van een tweeling of een meerling wordt het geboorteverlof maar één keer toegekend.

Raadpleging huisarts stijgt naar 30 euro (maar dat betaalt u niet)

Het tarief voor een consultatie bij de huisarts en bepaalde specialisten wordt vanaf 1 januari 2023 opgetrokken tot 30 euro. Dat zijn de artsen en ziekenfondsen overeengekomen. Het gaat enerzijds om de doorrekening van de indexering, maar ook deels om een opwaardering van de laagste consultatiehonoraria, waaronder dat voor huisartsen. Voor de patiënt verandert er echter niets. Het remgeld blijft onveranderd op 4 euro voor patiënten met een globaal medisch dossier, 6 euro voor patiënten zonder en 1 euro voor patiënten met een voorkeurstarief. Ook bij specialisten blijft het remgeld hetzelfde: 12 euro voor niet-voorkeurstarieven en 3 euro voor patiënten met een voorkeurstarief.

Responsabilisering langdurig zieken van start

Bedrijven met relatief veel langdurige werknemers kunnen vanaf 1 januari een financiële sanctie krijgen. De langdurig zieken zelf verliezen 2,5 procent van hun uitkering als ze na lang aandringen blijven weigeren om mee te werken aan het re-integratieproces. De nieuwe maatregelen maken deel uit van het ‘Terug naar Werk’-plan van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De wet roept een mechanisme in het leven om zowel langdurig zieke werknemers als hun werkgevers financieel te sanctioneren, zij het na een hele cascade aan verwittigingen.

Fijn 2023!

Het NZVL wenst iedereen een fijn en gezond 2023 toe! 

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?