Waarom is alcohol zo schadelijk voor de lever?

lever
Nieuws

Algemeen bekend is dat alcohol een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van onze lever. Zelfs bij matig alcoholgebruik treedt een schadelijk proces op in dit belangrijke orgaan. Gelukkig heeft de lever het vermogen om zichzelf te herstellen, mits we hem niet overmatig en frequent blootstellen aan alcohol.

Hoe veroorzaakt alcohol schade aan de lever?

Vergelijkbaar met schade door virussen, obesitas, auto-immuunziekten of genetische aandoeningen, zijn er drie fasen van leverschade te onderscheiden:

  1. Leverontsteking (hepatitis)
  2. Leverfibrose, waarbij littekenweefsel zich vormt over een deel of de gehele lever.
  3. Levercirrose

In de eerste twee fasen heeft de lever nog de potentie om volledig te herstellen, maar in de laatste fase is dit niet meer mogelijk.

Waarom is alcohol toxisch voor de lever?

Alcohol is een molecuul die in alle alcoholische dranken aanwezig is. Wanneer we alcohol consumeren, wordt het via de maag en darmen opgenomen in de bloedbaan. Vervolgens bereikt het de lever, waar het grootste deel van de alcohol wordt afgebroken. Een deel van dit proces vindt al plaats in de maag en darmwand.

De lever zet alcohol eerst om in acetaldehyde. Deze stof veroorzaakt onder andere de kankerverwekkende eigenschappen van alcohol en is dus schadelijk voor verschillende organen in ons lichaam.

Kan de lever zich herstellen na blootstelling aan alcohol?

Stellaatcellen in de lever kunnen zich herstellen na blootstelling aan acetaldehyde, maar dit vergt tijd. Het duurt een tijdje voordat ze uit de ontstekingsreactie komen en weer normale stellaatcellen worden. Daarom wordt geadviseerd om na alcoholconsumptie enkele dagen over te slaan en niet dagelijks te drinken. Interessant is dat de gemiddelde patiƫnt met leverschade door alcohol vaak niet de zware drinker is, maar eerder de matige drinker die bijvoorbeeld gedurende vele jaren twee consumpties per dag nuttigde.

Als je bloedwaarden verstoord zijn door alcohol, en je hebt nog geen cirrose ontwikkeld, kun je veel winst behalen door te stoppen met drinken of op zijn minst je drinkgedrag aan te passen.