Op woensdag 1 mei is het NZVL een dagje gesloten, maar je kan wel steeds 24/7 terecht in het online kantoor 'Jouw NZVL' om jouw dossier te raadplegen, terugbetalingen aan te vragen en zoveel meer!

Vijftien veelvoorkomende misverstanden over de ziekte van Parkinson

parkinson
Tips & tricks

De ziekte van Parkinson, een neurologische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, blijft vaak gehuld in misvattingen en onjuiste informatie. Om duidelijkheid te scheppen en misverstanden te corrigeren, hebben we vijftien veelvoorkomende misvattingen over Parkinson samengesteld, gebaseerd op actueel wetenschappelijk inzicht en expertise van neurologische professionals. Van de oorzaken en symptomen tot behandelingen en levensstijlkeuzes: deze gids biedt helderheid en nauwkeurigheid over wat wel en niet waar is als het gaat om Parkinson.

  1. Niet alle mensen met de ziekte van Parkinson trillen. Ongeveer één op de drie personen met Parkinson heeft geen of nauwelijks last van trillen. Zelfs bij degenen die wel trillen, variëren de symptomen in ernst, timing en impact. Opmerkelijk genoeg hebben mensen met prominente tremoren vaak een gunstigere prognose dan degenen zonder. De redenen hiervoor zijn nog niet volledig begrepen.
  2. Parkinson wordt niet veroorzaakt door een spieraandoening, maar is een hersenziekte. Hoewel de symptomen, zoals tremoren en traagheid, zich lichamelijk manifesteren, is de oorzaak de degeneratie van dopamine-producerende cellen in de hersenen. Dit leidt tot verstoring van de motorische controle, niet tot schade aan de spieren zelf.
  3. Parkinson is geen direct levensbedreigende aandoening. Hoewel sommige studies suggereren dat mensen met Parkinson een kortere levensverwachting hebben, zijn andere studies tegenstrijdig. Belangrijke doodsoorzaken zijn gerelateerd aan complicaties zoals heupfracturen en longontstekingen, eerder dan aan de ziekte zelf.
  4. Een hersenschudding of hoofdletsel veroorzaken Parkinson niet. Hoewel er vermoedens waren over een mogelijke link, is er geen overtuigend bewijs dat deze trauma's Parkinson kunnen veroorzaken. De exacte oorzaken van Parkinson zijn nog steeds onduidelijk en lijken complex te zijn, met meerdere mogelijke factoren.
  5. Parkinson is niet altijd erfelijk. Hoewel het bij sommige mensen een erfelijke component kan hebben, geldt dit slechts voor een klein percentage van de patiënten. Erfelijkheid wordt vooral overwogen bij vroege onset of bij families met opmerkelijk veel gevallen van Parkinson.
  6. Rusteloze benen (Restless Legs Syndrome) zijn geen voorbode van Parkinson. Hoewel beide aandoeningen dopaminerge medicatie vereisen, verschillen ze van elkaar. Mensen met Parkinson hebben echter een verhoogd risico om later in hun ziekteproces last te krijgen van Restless Legs.
  7. Er bestaat geen medicijn dat Parkinson kan genezen of vertragen. Hoewel medicijnen de symptomen kunnen verlichten, zijn er geen behandelingen die de ziekte zelf kunnen stoppen of vertragen. Medicatie moet vaak worden aangepast naarmate de ziekte vordert.
  8. Uitstel van medicatie heeft geen voordelen. Onderzoek suggereert dat vroeg beginnen met medicatie een betere langetermijnuitkomst kan bieden. Het uitstellen van medicatie kan leiden tot verminderde kwaliteit van leven en het verhoogt het risico op complicaties van behandelingen.
  9. Dieetveranderingen hebben geen bewezen effect op Parkinson. Hoewel er veel aandacht is voor voeding, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen gunstig is voor mensen met Parkinson. Een algemeen gezond dieet is belangrijker.
  10. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor mensen met Parkinson. Net als voor gezonde individuen wordt ook voor mensen met Parkinson aanbevolen om regelmatig te bewegen.
  11. Sporten verergert Parkinson niet en kan zelfs gunstig zijn. Hoewel klachten kort na het sporten kunnen toenemen, kan regelmatige lichaamsbeweging de symptomen van Parkinson verminderen en zelfs mogelijk de ziekteprogressie vertragen.
  12. Rusten is niet altijd de beste oplossing voor vermoeidheid bij Parkinson. Het aanpassen van activiteiten en het vinden van een balans tussen inspanning en rust is vaak effectiever om vermoeidheid te beheersen.
  13. Loophulpmiddelen verbeteren de mobiliteit en balans bij Parkinson. Het gebruik van hulpmiddelen kan de veiligheid en onafhankelijkheid vergroten en het voorkomt achteruitgang als gevolg van verminderde mobiliteit.
  14. Seksuele behoeften blijven aanwezig bij mensen met Parkinson. Hoewel de ziekte seksualiteit kan beïnvloeden, kan het ook resulteren in een toename van seksuele verlangens, met name als gevolg van medicatie. Communicatie met de behandelend arts is belangrijk bij veranderingen op dit gebied.
  15. Erectiestoornissen bij Parkinson worden niet altijd veroorzaakt door de ziekte zelf. Terwijl Parkinson erectiestoornissen kan veroorzaken, zijn er vaak andere onderliggende oorzaken, waaronder medicatie, levensstijlfactoren en psychologische aspecten. Het raadplegen van een specialist kan helpen bij het beheren van deze problemen.