Op maandag 1 april is het NZVL een dagje gesloten, maar je kan wel steeds 24/7 terecht in het online kantoor 'Jouw NZVL' om jouw dossier te raadplegen, terugbetalingen aan te vragen en zoveel meer!

Wees niet gek, doe de tekencheck!

teken
Tips & tricks

Nu de koudste winterdagen achter ons liggen, worden ook de teken in onze natuur meer actief. De campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’ geeft daarom opnieuw duidelijke en eenvoudige informatie over wat je moet doen wanneer je een tekenbeet hebt opgelopen. De boodschap is gemakkelijk te onthouden: controleer, verwijder en volg op.

Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Ook bij het tuinieren of als je buiten gaat wandelen of spelen in het park kan een teek je pad kruisen. Zelfs in de stad. Ze zijn op zoek naar voedsel en kruipen daarom op mensen en dieren én bijten zich vast. Met enkele eenvoudige tips kan je toch met een gerust gemoed naar buiten.

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Controleer jezelf altijd op tekenbeten wanneer je in de natuur bent geweest en doe dat nog diezelfde dag. Vind je een teek? Verwijder die dan rustig en in één beweging, zonder ze te draaien of plat te duwen. Het is belangrijk om de teek te verwijderen, want van een tekenbeet kan je ziek worden.”

Ten slotte is het belangrijk om mogelijke symptomen goed op te volgen. Als je een tekenbeet hebt gehad, hou je best de plek van de beet één maand in de gaten. Een steeds groter wordende rode plek kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Soms krijgen mensen ook griepachtige symptomen zoals koorts in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn. Ga in dat geval zeker naar een huisarts. De ziekte van Lyme kan met antibiotica behandeld worden.

Joris Moonens: “Gebeten? Registreer je tekenbeet met de app Tekennet, een onderzoeksproject van Sciensano. Op die manier kan je het wetenschappelijk onderzoek naar teken en tekenziekten steunen. Je kan er ook volgen hoeveel tekenbeten er al gemeld zijn. Zo zien we bijvoorbeeld dat er de voorbij weken al sporadische meldingen waren. Niet verrassend, teken worden actief bij temperaturen boven de 10 à 12°C. Bij ons zijn ze vooral in het voor- en het najaar actief, wanneer het warmer en nog vochtig is.”

Meer tips op www.tekenbeten.be