Mutas reisbijstand in het buitenland

Een reis of vakantie in het buitenland kan plots omslaan in een ware nachtmerrie wanneer jij of één van je gezinsleden ziek wordt, een ongeval krijgt en/of opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Dankzij Mutas genieten jij en je gezinsleden die ingeschreven zijn bij ons ziekenfonds medische bijstand in het buitenland tijdens je vakantieperiode. De enige voorwaarde is dat je in regel bent met de verplichte ziekteverzekering en je ziekenfondsbijdragen hebt betaald.

Een eenvoudig telefoontje (binnen de 48 uur ) naar de alarmcentrale Mutas volstaat om een team van deskundigen te mobiliseren die reisbijstand bieden. Vergeet dus zeker niet je Mutas kaart mee te nemen op reis (of noteer onderstaand nummer).

Alarmcentrale MUTAS
Bijstand 24u/24
Tel.: +32 2 272 09 00

assistance@mutas.be

Niet vergeten! Voor de meeste Europese landen heb je een EZVK-kaart of een ander document nodig. Bekijk snel bij ‘Reisdocumenten’ wat voor jouw reis vereist is.


In welke landen heb je bijstand?

Albanië Frans Polynesië Nederland
Alderney Gibraltar Nederlandse Antillen
Algerije Griekenland Nieuw-Caledonië
Andorra Groenland Noorwegen
Anguilla Guadeloupe Oostenrijk
Aruba Guernsesey Polen
Ascension Herm Portugal
Azoren Hongarije Réunion
Balearen Ierland Roemenië
Bermuda-eilanden IJsland Saba
Bonaire Israël Saint-Barthélemy
Bosnië-Herzegovina Italië Saint-Martin
Bulgarije Jersey Saint-Pierre en Miquelon
Burhou Jethou San Marino
Breqhou Jordanië Sardinië
Canarische Eilanden Kaaimaneilanden Sark
Corsica Kosovo Servië
Clipperton Kroatië Sicilië
Curaçao Letland Sint-Helena
Cyprus Liechtenstein Sint-Eustachius
Denemarken Lihou Sint-Maarten
Duitsland Litouwen Slovakije
Ecréhous Luxemburg Slovenië
Egypte* Macedonië Spanje
Eiland Elba Madeira Tristan da Cunha
Eiland Man Malta Tsjechië
Elandeiland Marokko Tunesië**
Estland Martinique Turkije***
Faeröereilanden Mayotte Vaticaanstad
Finland Minquiers Verenigd Koninkrijk
Frankrijk Monaco Zweden

Franse Zuidelijke en

antarctische poolstreken

Montenegro Zwitserland
Frans Guyana Montserrat

* Omwille van het negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken zullen bepaalde regio’s in Egypte niet meer gedekt worden door MUTAS tot nader orde: Noordelijke Sinaï, de Westelijke Woestijn en het grensgebied met Libië en Soedan. Reizen naar de Zuidelijke Sinaï, met uitzondering van de hotelzone rond Sharm el Sheikh, worden afgeraden. Wees dus waakzaam wanneer je toch zou beslissen naar Egypte te reizen.

** Op voorwaarde dat er rekening gehouden wordt met de nodige voorzichtigheid mogen de reizigers  zich naar Tunesië begeven, naar de hoofdstad Tunis en de kustgebieden van Mahdia – Monastir – Sousse – Hammamet – Nabeul – Tunis - Bizerte. Deze regio’s zijn terug gedekt door Mutas. Verplaatsingen in de grensgebieden met Algerije (ten westen van de as Tabarka-Jendouba-Le Kef-Kasserine-Gafsa-Tozeur) en met Libië (ten zuiden van de as Tozeur-Kebili-Matmata-Medenine-Zarzis) worden ten stelligste afgeraden. Deze zijn dus niet gedekt door Mutas.

*** Niet-essentiële reizen naar de Zuidoostelijke provincies en plaatsen die grenzen aan Syrië en Irak worden afgeraden. Indien u toch een reis plant naar de provincies Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van, Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli, is het aanbevolen om de Ambassade van België te Ankara hiervan op de hoogte te brengen.

Voor de andere landen raden we je aan om een extra reisverzekering aan te gaan.

Welke bijstand verleent Mutas?

 • Het verstrekken van advies of informatie op medisch en administratief niveau
 • Het verstrekken van betalingsgaranties met het oog op repatriëring en in geval van een ziekenhuisopname
 • Het versturen van geneesmiddelen, prothesen en andere toestellen
 • Het onderhouden van contacten met de familie en de artsen
 • Het organiseren van de noodzakelijke medische repatriëring van de zieke of gewonde door de organisatie die hiertoe door de Landsbond der Neutrale Ziekenfondsen werd aangesteld
 • Het organiseren van de repatriëring van het stoffelijk overschot door de organisatie die hiertoe door de Landsbond der Neutrale Ziekenfondsen werd aangesteld

Welke tegemoetkoming biedt Mutas?

 • Een onbeperkte dekking van de dringende medische kosten en de repatriëring om medische redenen
 • Tot max. 1.200 euro voor de repatriëringskosten van één reisgenoot. Eenmalige uitkering van 250 euro aan een gezinslid dat zich verplaatst naar de plaats van overlijden
 • Medische kosten die ten laste van de rechthebbende blijven
 • Kosten voor het gebruik van het ‘Airport Mortuary’ van Zaventem (max. € 300)
 • Tegemoetkoming in de kosten voor het primair vervoer van de zieke of gewonde. De terugbetaling van de kosten voor secundair vervoer van het slachtoffer is beperkt tot € 500 per verblijf. Bij ongeval op een skipiste: de kosten van het vervoer per slee met uitzondering van de kosten voor het opsporingswerk; kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis of tussen ziekenhuizen; kosten voor het vervoer per helikopter

De voorwaarden van Mutas kan je hieronder downloaden.