Omwille van een technisch probleem is het online kantoor 'jouw NZVL' tijdelijk niet toegankelijk. We doen er alles aan dit zo snel mogelijk op te lossen.

Bedankt voor uw begrip.  

Welke muggenwerende middelen werken?

muggen
Tips & tricks

Met de zomerse temperaturen verschijnen helaas ook de muggen. Behalve vervelend zoemen, kunnen muggen knoerten van jeukende beten achterlaten op je lichaam. Liever kwijt dan rijk dus, maar hoe houd je die vervelende insecten op een veilige afstand?

Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die je lichaam afscheidt. Die concentraties verschillen van mens tot mens, wat meteen ook verklaart waarom de ene persoon meer last heeft van muggen dan de andere. Het doel is dus om de muggen te misleiden. Dat kan je doen op verschillende manieren:

 1. Muggenlamp
  Een muggenlamp of insectenlamp verspreidt blauw UV-licht dat insecten, waaronder ook muggen, aantrekt. Als de mug tegen het rooster van de lamp vliegt, wordt hij geëlektrocuteerd.
   
 2. DEET
  DEET of N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide is een organische verbinding die de geursensoren van muggen uitschakelt. Daardoor kunnen ze je niet of minder goed ruiken en verkleint de kans dat je gestoken wordt. DEET is in verschillende concentraties te koop als gel, spray of lotion. Om effectief te zijn, adviseert men een percentage tussen 30% en 50%. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingstijd.

  Kwetsbare personen zoals kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gebruiken het product beter niet. Zij kunnen kiezen voor een middel op basis van lemon-eucalyptus extract (Citriodiol).

  Verspil je geld echter niet aan draagbare DEET-artikelen, zoals polsbandjes of enkelbandjes, want die blijken niet effectief te zijn tegen muggenbeten.
   
 3. Icaridin
  Icaridin is ook bekend als Saltidin, Picaridin of KBR 3023 en is effectief tegen verschillende soorten muggen die ziekten zoals malaria, zika, gele koorts en dengue kunnen veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt het middel bovendien aan.
   
 4. Citriodiol
  Citriodiol (PMD) is een hoofdbestanddeel (gewoonlijk 64%) van een natuurlijke etherische olie afkomstig uit een bepaalde eucalyptusboomsoort. Het wordt gebruikt als natuurlijk alternatief voor mensen die geen DEET kunnen verdragen. De middelen met ook lemon-eucalyptus als ingrediënt zijn het meest effectief.
   
 5. Klamboe
  Een klamboe is een muggennet dat je over je bed spant en dat fungeert als barrière tussen jou en de mug. Let er wel op dat het net fijnmazig en lang genoeg is.
   
 6. Horren in ramen en deuren
  Een hor in de deur werkt volgens hetzelfde principe als de klamboe. Terwijl ze wel nog voldoende lucht doorlaten, houden ze muggen fysiek op afstand. Ook hier geldt dat je het best voor goede kwaliteit gaat: fijnmazige horren die goed sluiten.
   
 7. Elektrische vliegenmepper
  Met een elektrische vliegenmepper kan je de mug elektrocuteren. Aangezien muggen zich relatief traag bewegen, is de kans groot dat je ze te pakken krijgt.