Verhoogde tegemoetkoming of VT

Verhoogde tegemoetkoming
Nieuws

Wat is VT?

Verhoogde tegemoetkoming of voorkeurregeling is een statuut dat je kan toegekend krijgen door je ziekenfonds. Je krijgt dan een financieel voordeel waardoor medicatie, een consultatie bij de dokter of een opname in het ziekenhuis goedkoper wordt. Ook heb je recht op de sociale derdebetalersregeling en als je aan de voorwaarden voldoet, kan je ook een sociale maximumfactuur (MAF) toegekend worden. Alle info over de MAF vind je hier.

Verhoogde tegemoetkoming geeft ook recht op sociale voordelen. Zo krijg je onder andere korting op het openbaar vervoer en een voorkeurtarief op telefonie.

Verder betaal je lagere huisvuilbelasting, provinciale of gemeentelijke belasting én kan je genieten van stookoliecheques. Bovendien wordt de premie voor de Vlaamse sociale bescherming gehalveerd als je op 1 januari van het vorige jaar al de VT had.

Wie heeft recht op VT?

Er zijn twee mogelijke groepen. In sommige situaties kent je ziekenfonds een automatisch recht toe. In alle andere gevallen dient er een inkomstenonderzoek te gebeuren, ofwel op basis van een ‘bescheiden inkomen’, ofwel op basis van een aanwezige indicator (bv. gepensioneerde, invalide, …). Voor de meeste indicatoren wordt de verklaring op eer je automatisch toegestuurd na de wijziging van je statuut in je dossier. 

Bijkomend contacteert het ziekenfonds ieder jaar de klanten die eventueel in aanmerking komen voor de VT dit op basis van een proactieve stroom, doorgestuurd door het RIZIV.

Automatisch recht

Je ziekenfonds wordt digitaal op de hoogte gebracht als jij een sociale uitkering krijgt (een tegemoetkoming voor personen met een handicap, het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood, de inkomensgarantie voor ouderen, een leefloon of sociale steun van het OCMW…). Je hoeft in dit geval niets te ondernemen. Het ziekenfonds neemt zelf contact op met jou. 

Kinderen in een bepaalde behartenswaardige situatie (verhoogde kinderbijslag, niet begeleide minderjarige vreemdeling, volle wees,…) die aan de voorwaarden voldoen krijgen het recht ook automatisch toegekend.

Recht op basis van een inkomstenonderzoek

Afhankelijk van het type aanvraag, ‘bescheiden inkomen’ waarbij rekening gehouden wordt met de inkomsten van het jaar voorafgaand aan de aanvraagdatum of ‘indicator’ waarbij rekening wordt gehouden met de huidige inkomsten, doen wij een onderzoek naar jouw inkomsten en die van je gezinsleden. Het VT gezin bestaat uit de aanvrager, diens echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner en de personen ten laste van deze beiden. 

Je bruto belastbaar gezinsinkomen, de beroeps- de onroerende, de roerende en de diverse inkomens, met inbegrip van inkomens uit het buitenland, moeten lager liggen dan het door het RIZIV opgelegde grensbedrag. Dit opgelegde grensbedrag wordt verhoogd met een forfaitair bedrag per extra VT gezinslid. De actuele grensbedragen kan je terugvinden via deze link: Verhoogde tegemoetkoming: grensbedragen van de inkomsten - RIZIV (fgov.be)

In geval van feitelijke of wettelijke scheiding kan er eventueel gebruik gemaakt worden van de ‘gedeelde verblijfplaats’ bij co-ouderschap.

Een ouder die co-ouderschap uitoefent en zelf geen kind ten laste heeft bij het ziekenfonds, kan een aanvraag indienen om zijn grensbedrag te verhogen. Dit op voorwaarde dat minstens één kind wel persoon ten laste is van de andere ouder én het kind gemiddeld minstens twee dagen per week bij de aanvrager verblijft. Om deze aanvraag in te dienen zal de ouder een extra verklaring op erewoord dienen in te vullen.

Hoe vraag ik VT aan?

Contacteer jouw plaatselijk NZVL kantoor of mail naar klantendienst@nzvl.be

Je ontvangt een verklaring op erewoord (met aanvraagdatum) en een overzicht van alle nodige bewijsstukken (op vlak van gezinsinkomen) die je moet verzamelen. Vanaf de aanvraagdatum moet je binnen de twee maanden je aanvraag vervolledigen en indienen. Als alle documenten (een correct ingevulde verklaring en de opgevraagde bewijsstukken) tijdig binnen zijn, word je op de hoogte gebracht van het resultaat: ofwel werd het recht voor je toegekend ofwel geweigerd.