Meer mensen komen in aanmerking voor terugbetaling contactlenzen en brilglazen

bril
Nieuws

Vanaf mei komen meer mensen in aanmerking voor een tegemoetkoming van de ziekteverzekering bij de aankoop van contactlenzen en brilglazen. Het RIZIV verlaagt voor de vergoeding de drempel van de sterkte van de lens of het brilglas.

Enkel onder bepaalde voorwaarden komt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering tegemoet bij de aankoop van lenzen of een bril. Tot nu was er enkel een terugbetaling voor een sterkte vanaf -7 of vanaf +7 bij brilglazen en -7,75 en +7,75 bij contactlenzen. Die drempels worden verlaagd naar 6 dioptrieën, de afwijking die weergeeft ‘hoe slecht iemand ziet’. Concreet: lenzen en brilglazen vanaf -6 en +6 geven voortaan recht op een terugbetaling.

Hierdoor komen volgens het RIZIV ongeveer 105.000 meer mensen die sterk bijziend (negatieve dioptrie) of verziend (positieve dioptrie) zijn, in aanmerking voor een tegemoetkoming bij brilglazen. Voor contactlenzen gaat het om ongeveer 154.000 meer mensen.

Mensen kunnen tegelijkertijd voor brilglazen en contactlenzen een terugbetaling krijgen. Het gaat hier om de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering. Die kan nog aangevuld worden door de ziekenfondsen. Bij het NZVL krijg je als klant tot € 50 terug voor brillen, lenzen en contactlenzen en tot 250 voor laserbehandelingen of ultrasone behandelingen.