Apothekers mogen ook helpen met de afbouw van het gebruik van slaappillen

Potje medicijnen
Nieuws

Apothekers kunnen vanaf februari 2023 mensen bijstaan om hun gebruik van slaapmiddelen af te bouwen. Patiënten hoeven daarvoor niet extra te betalen.

Het is de huisdokter die de patiënt een traject voorschrijft en de apotheker inschakelt om hem vervolgens te helpen zijn of haar dagelijkse slaappillengebruik af te bouwen. Er zijn drie verschillende trajecten uitgewerkt om het gebruik af te bouwen: een met vijf, een met zeven of een met tien stappen. De duur van zo’n traject ligt tussen de 50 en 360 dagen. De dokter bepaalt welk traject de patiënt nodig heeft en de apotheker stapt hier op vrijwillige basis mee in.

Daarna neemt de apotheker over. Aan het begin doet hij of zij een introductiegesprek met de patiënt, nadien volgen opvolggesprekken. Tijdens het afbouwtraject blijft hij, in overleg met de dokter en eventueel een psycholoog, de patiënt begeleiden. De apotheker maakt ook de zogenoemde ‘magistrale bereidingen’. Dat zijn capsules die, naargelang het voorgeschreven programma, stelselmatig telkens 10 of 20 procent minder van de werkzame stof bevatten. Zo blijft de apotheker de patiënt zien telkens die een nieuwe dosis komt ophalen.

De patiënten hoeven voor de dienst niet extra bij te betalen, ze betalen alleen voor de medicatie