Correct antibioticagebruik

Overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica maakt dat bacteriën er niet langer gevoelig voor zijn. Deze antimicrobiële resistentie betekent op zijn beurt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Wanneer antibiotica niet meer werken, worden ziekenhuisverblijven langer, behandelingen duurder, banale wondinfecties zijn niet meer te genezen en zelfs chirurgische ingrepen komen in het gedrang. Om hun werkzaamheid te behouden, moeten antibiotica correct en alleen wanneer nodig worden ingezet.

Wat zijn antibiotica?

Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen er voor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen.

  • De smalspectrumantibiotica zijn ontwikkeld tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Je zal die voorgeschreven krijgen door je arts wanneer hij precies weet welke bacterie de oorzaak is van jouw ziekte.
  • De breedspectrumantibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Die worden voorgeschreven wanneer je arts niet precies weet welke bacterie je ziekte veroorzaakt of wanneer er meerdere ziekteverwekkers aanwezig zijn. Nadelig aan de breedspectrumantibiotica is dat ze vaak ook nuttige of onschadelijke bacteriën doden.

Volg het voorschrift van je arts

Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je ze goed gebruikt. Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd zullen worden en vermijd je de selectie van resistente bacteriën. Door het niet correct gebruik van antibiotica, neemt het aandeel toe van bacteriën die weerstand kunnen bieden tegen antibiotica. Die bacteriën zijn met andere woorden resistent of ongevoelig voor antibiotica. Zo kunnen ernstige ziekten niet meer even vlot en doeltreffend behandeld worden als voorheen. Ook heelkundige ingrepen van wondzorg tot transplantaties worden risicovol als antibiotica niet meer werken.

  • Respecteer de dosissen en de tijdstippen. Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden.
  • Stop niet vroeger dan voorgeschreven. Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd.
  • Bewaar ze niet. Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.

Antibiotica helpen niet bij alle ziekten

Antibiotica helpen niet tegen virussen

Antibiotica hebben géén nut bij griep, verkoudheid, bronchitis, COVID-19 of Respiratoir syncytieel virus (RSV) en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat die infecties veroorzaakt worden door virussen.

Antibiotica zijn enkel effectief tegen bacteriën

Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.

Ook bij bacteriën zijn antibiotica niet altijd nodig

Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. En dat blijft nog altijd de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt.

Preventief antibiotica nemen helpt niet om ziekte te voorkomen

Een goede hand- en hoesthygiëne werkt wel preventief. Was je handen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Zorg ervoor dat je kinderen het ook doen.

Opgelet voor nevenwerkingen

Als je antibiotica gebruikt, kunnen er ook bijwerkingen optreden. Antibiotica vallen namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën aan. Ook de nuttige moeten eraan geloven. Raadpleeg je arts indien je klachten blijven duren.

  • Allergische reacties. Een allergische reactie op antibiotica kan jeuk of huiduitslag veroorzaken. Gelukkig komen ernstige gevallen zelden voor.
  • DiarreeAntibiotica kunnen het normale evenwicht verstoren in je darmen. Met diarree als gevolg.
  • Maaglast. Tijdens de behandeling met antibiotica kan je last hebben van een zwaar gevoel in de maag. Mogelijk verlies je ook je eetlust of is je smaakzin verstoord.
  • SchimmelinfectiesEen behandeling met antibiotica verhoogt ook de kans op schimmelinfecties van huid en slijmvliezen. Met witverlies bij vrouwen of wit beslag in de mond als gevolg.
  • RisicogroepenSommige mensen moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze antibiotica nemen. Denk maar aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met een nierziekte of leverziekte moeten extra opletten. Behoor je tot deze risicogroepen, meld het dan zeker aan je arts.

Wil jij deelnemen aan de strijd tegen antibioticaresistentie? Wordt dan ‘Antibiotic Guardian’!

Antibioticaresistentie is één van de grootste bedreigingen waarmee we vandaag geconfronteerd worden. Om de resistentie af te remmen, moeten we het onnodig gebruik van antibiotica drastisch verminderen. Om deel te nemen aan de strijd tegen antibioticaresistentie, word je ‘Antibiotic Guardian’. Kies één eenvoudige belofte over hoe jij beter gebruik zal maken van antibiotica en mee zal helpen om deze levensreddende medicijnen te behouden voor de toekomst. Maak je belofte op Antibiotic Guardian | Dutch

Meer info

Meer info vind je op www.gebruikantibioticacorrect.be.