Uitgebreide hulp bij eetstoornissen dankzij zorgtrajecten
Voedingsgerelateerde aandoeningen, kortweg eetstoornissen, komen voor in diverse vormen en bij verschillende leeftijdscategorieën. Denk aan obesitas, anorexia nervosa, bing eating disorder, bulimia nervosa, diabetes type 2 …
Wist je dat de overheid verschillende voedingsgerelateerde zorgtrajecten vergoedt? Dat doet ze omdat het belangrijk is om de aandoeningen snel en multidisciplinair aan te pakken. Multidisciplinair, dat wil zeggen: door een team van zorgverleners uit verschillende disciplines. Bovendien kan een vroegtijdige en gerichte aanpak helpen om ernstigere en zelfs onherstelbare gezondheidsproblemen te voorkomen.
Heb jij of iemand in je gezin een eetstoornis? Bekijk dan zeker of jij kan rekenen op een zorgtraject. We lichten hieronder alle zorgtrajecten aan je toe. Wil je nog meer informatie? Surf naar de websites onderaan dit artikel of ga langs bij je huisarts of behandelende zorgverlener voor advies op maat.
Wat zijn eetstoornissen?
Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij iemand een ander eetgedrag vertoont, zoals te veel eten, te weinig … Een eetstoornis komt voor in allerlei vormen en vaak al op jonge leeftijd.
Voor pediatrische eetstoornissen (‘pediatric feeding disorder’) bij kinderen van 0 tot en met 12 jaar wordt een multidisciplinaire ondersteuning aangereikt. Het multidisciplinair team:
- Zijn experten gespecialiseerd in eetstoornissen bij kinderen die niet in staat zijn om via de mond te eten en die kunstmatige voeding enteraal (door een sonde via het maag-darmkanaal) of parenteraal (op andere wijze dan via het maag-darmkanaal, bv. door inspuiting) toegediend krijgen;
- Kan bestaan uit een kinderarts, diëtist, logopedist en/of kinesist, psycholoog, orthopedagoog;
- Houdt een multidisciplinair overleg voor de opmaak en de evaluatie van het behandelplan.
De behandeling en opvolging gebeuren niet in een ziekenhuis, maar ambulant (gewoon thuis dus, of bij je zorgverleners). Je betaalt je normale persoonlijke opleg voor de consultaties bij de zorgverleners.
Obesitas
Obesitas is chronische vorm van overgewicht, gekenmerkt door een overmatige vetopstapeling in het lichaam. Het is een chronische en complexe aandoening met een grote impact op de levenskwaliteit. Dankzij het zorgtraject obesitas kan je rekenen op de volgende ondersteuning:
Over het traject
Dit traject is geschikt voor kinderen van 2 t.e.m. 17 jaar. Het is een gepersonaliseerd zorgtraject waarbij de zorgverlener een behandelplan op maat van het kind opmaakt. Afhankelijk van de ernst van de obesitas wordt je kind via een inschalingstool naar het meest geschikte zorgniveau doorverwezen.
Over de aanpak
- In het eerste niveau gebeurt de opvolging door de huisarts of kinderarts.
- In het tweede zorgniveau gebeurt de opvolging via een gepersonaliseerd zorgtraject in een ambulant Pediatrisch Multidisciplinair Obesitas Centrum (PMOC). Daar zijn experten in de kinderobesitas aanwezig: een kinderarts, diëtist, psycholoog, kinesitherapeut, sociaal verpleegkundige/werker en administratief assistent.
- Indien nodig kan je kind worden doorverwezen naar zorgniveau drie, waar er sprake is van residentiële zorg (zorg met opname).
Opname en kostprijs
Opname? | Kostprijs? | |
Niveau 1 | Nee | Bij de huisarts en kinderarts betaal je een persoonlijke opleg. |
Niveau 2 | Nee | Hiervoor is een tegemoetkoming in de kostprijs voorzien (bedrag afhankelijk van de duur en soort behandeling). |
Niveau 3 | Ja |
Diabetes
Diabetes, of suikerziekte, is een aandoening waarbij je te veel suiker in je bloed hebt. De overheid voorziet in twee trajecten: een opstarttraject (voor diabetes in een vroeg stadium) en een zorgtraject (voor diabetes in een gevorderd stadium).
Opstarttraject diabetes
Voorwaarden
- Je hebt geen zorgtraject diabetes type 2 lopen of volgt geen diabeteszelfregulatieprogramma in een gespecialiseerd centrum.
- Je hebt een Globaal Medisch Dossier (GMD) afgesloten bij je vaste huisarts.
Over het traject
- In een vroeg stadium van de ziekte krijg je specifieke ondersteuning zodra de diagnose wordt gesteld.
- Je kan naast de huisarts ook andere zorgverleners raadplegen, zoals een diëtist, podoloog ...
- Voor dit traject is geen opname nodig en krijg je een normale terugbetalling van de huisarts en de andere zorgverleners.
Zorgtraject diabetes type 2
Voorwaarden
- Je hebt een Globaal Medisch Dossier (GMD) afgesloten bij je vaste huisarts.
- Je hebt ten minste twee contacten (raadpleging of bezoek) per jaar bij je huisarts.
- Je raadpleegt minstens één maal per anderhalf jaar je diabetesspecialist of endocrinoloog.
Over het traject
- Via een gepersonaliseerd medisch opvolgingsplan krijg je hulpmiddelen aangereikt om je diabetes beter onder controle te krijgen. Een multidisciplinair zorgteam, bestaande uit een huisarts, endocrinoloog, diabeteseducator, diëtist …begeleidt je in dit traject. In dit traject is geen opname nodig.
- Het honorarium van een raadpleging bij de huisarts en een diabetesspecialist wordt volledig terugbetaald. Bij huisbezoeken moet je als patiënt wel nog remgeld betalen.
Let op: je arts mag supplementen aanrekenen wanneer hij/zij niet geconventioneerd is. Dat supplement wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.
Het zorgtraject diabetes type 2 heeft nog andere voordelen:
- Je hebt recht op een aantal gratis sessies diabeteseducatie als die zijn voorgeschreven door je huisarts. Diabeteseducatie helpt om je ziekte beter te begrijpen en te controleren. Je hebt, afhankelijk van de ernst, per kalenderjaar recht op vier tot maximum tien educatiesessies.
- Bij de diëtist heb je recht op twee gratis sessies; ook bij de podoloog (bij een verhoogd risico op voetproblemen) krijg je twee gratis sessies. Voor beide heb je een voorschrift van je huisarts nodig.
- Het jaarlijks mondonderzoek wordt volledig terugbetaald (excl. ereloonsupplementen) om te stimuleren om regelmatig naar de tandarts te gaan.
- Je krijgt één bloedglucosemeter om de drie jaar en per zes maanden 150 strips (glycemiecontrolestrookjes) en 100 lancetten.
Andere eetstoornissen
Ook bij anorexia nervosa, binge eating disorder of bulimia nervosa kan je een zorgtraject opstarten bij kinderen en jongeren tot en met 23 jaar.
Over het traject
- Een traject is mogelijk wanneer je kind nood heeft aan een uitgebreidere zorg. Het type ondersteuning wordt aangepast aan de specifieke behoeften, in samenspraak met de behandelende arts. Zo kan je beroep doen op 15 sessies gespecialiseerde diabetische zorg of gebruik maken van eerstelijnspsychologische zorg door een klinisch psycholoog.
- Minstens één andere specialist zal via het zorgtraject mee een ondersteunende rol opnemen: een diëtist, klinisch psycholoog die eerstelijnspsychologische behandelingen invult, kinderarts of (kinder)psychiater.
- Bij dit traject is geen opname nodig
- Voor de gewone consultaties betaal je een persoonlijke opleg bij de zorgverleners
Als er een bijkomende intensiteit van zorg nodig is of bij een opname in het ziekenhuis, kan de jongere terecht bij een deeltijds behandelingsaanbod voor eetstoornissen via het netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren (GGKJ). Voor meer complexe zorgnoden bestaan er ook referentiecentra eetstoornissen waar onder andere ook residentiële zorg mogelijk is.
Meer info?
Via de website van het RIZIV of via verstrekkingen@nzvl.be - 053 42 29 90