Omwille van een technisch probleem is het online kantoor 'jouw NZVL' tijdelijk niet toegankelijk. We doen er alles aan dit zo snel mogelijk op te lossen.

Bedankt voor uw begrip.  

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (soa's)

Als je onveilig vrijt, kan je helaas besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Er zijn veel verschillende soorten soa’s. En ze kunnen bij iedereen voorkomen.

Soorten soa’s

Chlamydia

Chlamydia is de meest vastgestelde soa in België. Enkele cijfers:

  • Chlamydia komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 15 en 29 jaar.
  • Het aantal vastgestelde gevallen steeg van 82,2 tot 94 per 100.000 inwoners in de periode 2017-2019. 
  • De aandoening verloopt vaak zonder symptomen, dus je kan het hebben en/of doorgeven zonder dat je het zelf beseft.
  • Het kan op termijn een negatief effect hebben  op je vruchtbaarheid.

Gonorroe, syfilis …

Gonorroe (‘druiper’ in de volksmond) komt het vaakst voor bij mannen tussen 20 en 39 jaar, syfilis bij mannen tussen 20 en 59 jaar.

Een lijst met soorten soa’s vind je op www.allesoverseks.be/soorten-soas.

Wie is het meest ‘kwetsbaar’?

Iedereen kan een soa krijgen. Toch lichten we er er twee groepen uit: jongvolwassenen en ‘herintreders’.

  • Jongvolwassenen gaan vaak verschillende monogame relaties na elkaar aan. In die nieuwe relaties laten ze na de eerste weken vaak het condoom weg en vertrouwen ze verder op andere anticonceptie om zwangerschap te voorkomen. Aan testen op soa’s denken ze op dat moment niet altijd. Toch is het vaak net dan dat chlamydia doorgegeven wordt, een soa die meestal geen symptomen geeft. Daarom is testen altijd een goede zaak bij de start van een relatie.
  • Herintreders’, zo noemt men volwassenen die na een lange(re) vaste relatie uiteengaan en opnieuw op de ‘relatiemarkt’ terechtkomen. Bij die herintreders spelen specifieke motieven om geen condooms te gebruiken. Condooms en soa’s lijken voor hen ‘iets van toen ze jong waren’. Daardoor beseffen ze soms niet dat ze nog steeds het risico lopen om een soa te krijgen. Ook voor hen geldt: condooms gebruiken en testen.

Hiv

Hiv is een virus dat aids veroorzaakt. Hiv kan behandeld worden, maar je kan er niet van genezen. Je kan hiv krijgen via seks met iemand die hiv-positief is.

Het wetenschappelijk onderzoek vandaag staat gelukkig al ver! Overdracht van hiv via seks is namelijk niet langer mogelijk, als de hiv-positieve partner nauwgezet medicatie neemt tenminste. Die medicatie zorgt ervoor dat de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is. Dat heeft niet alleen een positieve impact op de gezondheid van mensen met hiv. Het betekent ook dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen doorgeven, ook niet via seks zonder een condoom.

Leven met hiv, maar zonder stigma

Dat betekent niet dat leven met hiv zorgeloos is. Uit de Sensoa-nodenbevraging van mensen met hiv bleek dat het 'stigma' het belangrijkste probleem is voor mensen met hiv. Het stigma belemmert hen om open over hiv te spreken en zichzelf te kunnen zijn, en zorgt voor angst en isolatie. De hiv-medicatie (en daaraan gekoppeld: de niet-overdraagbaarheid van het virus)  zou nochtans de instinctieve angst van mensen voor een besmetting met hiv moeten wegnemen.

vraag

Meer info?

Op www.sensoa.be vind je een volledige en duidelijke lijst van alle soa’s.