Anticonceptie
We hoeven er geen doekjes om te winden: seks is plezant. Maar vooral als het ook veilig gebeurt. Dat betekent dus: met de juiste voorbehoedsmiddelen. Zo voorkom je niet enkel dat je (partner) zwanger wordt, maar met bepaalde anticonceptie ook dat je seksueel overdraagbare aandoeningen krijgt. Is je beschermen echt nodig? Toch wel, want je kan een soa hebben zonder het zelf te weten, en dus ook doorgeven. Bovendien heeft een soa negatieve gevolgen voor je gezondheid.
Hoe vrij je veilig?
- Gebruik een condoom. Het condoom is minder betrouwbaar tegen zwangerschap, maar beschermt je tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), inclusief hiv. Maar had je seks zonder condoom of wil je in een (nieuwe) relatie het condoom weglaten, laat je dan beiden testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Dat geeft jullie gemoedsrust en zekerheid.
- Hormonale anticonceptie is er enkel voor vrouwen. Hormonale voorbehoedsmiddelen grijpen in in de menstruatiecyclus: ze verhinderen de eisprong en maken de baarmoederwand en/of het baarmoederslijmvlies minder ontvankelijk zodat het sperma moeilijker bij de eicel kan raken. Enkele voorbeelden van hormonale anticonceptie zijn:
- Het hormonaal implantaat
- Het hormoonspiraaltje
- De prikpil
- De pil
- De vaginale ring
- …
- Wil je geen kindjes (meer) en ben je daar absoluut van overtuigd? Dan kan je, zowel als man als als vrouw, je laten steriliseren. De operatie maakt je onvruchtbaar.
Meer info
Er zijn meer (details over) anticonceptie dan wat hier vermeld staat. Je vindt een duidelijke en volledige lijst op www.allesoverseks.be/anticonceptie.