Op woensdag 1 mei is het NZVL een dagje gesloten, maar je kan wel steeds 24/7 terecht in het online kantoor 'Jouw NZVL' om jouw dossier te raadplegen, terugbetalingen aan te vragen en zoveel meer!

Welke soorten dementie zijn er?

Dementie
Tips & tricks

Van 18 - 24 september is het de week van de dementie. Dementie is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die bij ouderen voornamelijk problemen met het geheugen veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest bekende is alzheimer. Maar welke andere vormen bestaan er nog? We sommen ze hieronder graag even op.

De ziekte van alzheimer

De ziekte van alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bijna 70 procent van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Vermoedelijk wordt alzheimer veroorzaakt door ophopingen van eiwit in de zenuwcellen van de hersenen. Door deze eiwitophopingen worden zenuwcellen vernietigd. Alzheimer begint heel geleidelijk en het eerste symptoom is vaak geheugenverlies.

Vasculaire dementie

Na alzheimer komt vasculaire dementie het meeste voor. Bij deze vorm van dementie is er een storing van de doorbloeding van de hersenen. Daardoor krijgt men bloedingen of infarcten. Het achterliggende hersenweefsel krijgt daardoor geen bloed meer en sterft af. Door de hersenbloeding(en) kunnen er ook lichamelijke verschijnselen optreden zoals verlamming of gevoelsverlies. Vaak sterft de patiënt uiteindelijk aan een beroerte of een infarct.

Frontotemporale dementie (FTD)

Frontotemporale dementie komt al op jongere leeftijd voor, vaak tussen de 40 en 60 jaar oud. Bij 25-40 procent van de gevallen is frontotemporale dementie erfelijk. Bij FTD treedt er schade op aan de frontaalkwab, het voorste deel van de hersenen, en de temporaalkwab, het gebied aan de slapen. De eerste kenmerken van frontaalkwabdementie zijn vaak veranderingen in het gedrag en persoonlijkheid. Al in een vroeg stadium kan men problemen krijgen met spraak, lezen en schrijven.

Lewy body dementie

De kenmerken van lewy body dementie lijken erg op die van alzheimer en de ziekte van parkinson. Er ontstaan lichamelijke klachten als trillen, stijve spieren, een gebogen houding en een afwijkende manier van lopen. Het verloop van de ziekte is onregelmatig: de ene dag is de persoon goed aanspreekbaar, de andere dag erg versuft. Het geheugen blijft in het eerste stadium doorgaans nog goed, wel treden er aandachtsproblemen op. Ook krijgen veel mensen al in een vroeg stadium last van hallucinaties. De diagnose parkinson of lewy body dementie hangt af van welke klachten er eerder waren, de dementie- of de parkinsonverschijnselen. De ziekte krijgt de naam van de klachten die als eerste optraden.

LATE-dementie

Het acroniem LATE verwijst naar lymbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy. LATE is een nieuw ontdekte vorm van dementie die vooral voorkomt bij mensen ouder dan 80 jaar en zich kenmerkt door neerslagen van een schadelijke eiwit (TDP-43) in hersencellen. Het lymbisch systeem, dat bij deze dementievorm het meest getroffen wordt, is betrokken bij onder meer geheugen, leren en herinneringen.

LATE lijkt qua symptomen heel erg op alzheimer, maar ontwikkelt zich in een ander hersengebied. De ziekte heeft ook een veel trager verloop dan alzheimer. De achteruitgang van het episodisch geheugen (voor persoonlijke gebeurtenissen) is bovendien duidelijker merkbaar bij mensen met LATE. Ook andere functies worden ernstig aangetast, vooral in de latere stadia.