Opstarttraject diabetes vervangt 'Voortraject'

Diabetes
Nieuws

Begin dit jaar trad het nieuwe opstarttraject diabetes in voege. Dat traject is er voor personen die geen zorgtraject diabetes type 2 volgen. Via het traject krijgen ze jaarlijks bepaalde voordelen zoals gratis sessies bij een diëtist. De diabetesliga hielp het nieuwe opstarttraject mee uitwerken.

Wat is het opstarttraject diabetes?

Met het opstarttraject diabetes wil men de vroegtijdige zorg voor personen met diabetes type 2 stimuleren. Het traject versterkt de organisatie en verbetert de toegankelijkheid van de zorg en maakt de opvolging makkelijker. Concreet verwijst het opstrarttraject naar bepaalde voordelen, namelijk de volledige terugbetaling van:

  • Vier sessies van 30 minuten individuele diabeteseducatie (bij een diabeteseducator, diëtist, apotheker of thuisverpleegkundige) OF 2 uur groepseducatie (bij een diabeteseducator, diëtist, apotheker of kinesitherapeut)
  • Twee sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist
  • Twee sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog (bij verhoogd voetrisico)
  • Eén preventief onderzoek bij de tandarts

Voor wie?

Het opstarttraject is bedoeld voor alle personen met diabetes type 2 die niet worden opgevolgd in een zorgtraject diabetes type 2 of de diabetesconventie. Het opstarttraject is er ook voor personen die een diagnose diabetes kregen in het verleden, maar nu in remissie zijn. 

Aangezien het aantal personen met diabetes type 2 blijft toenemen, is er een groeiende nood aan vroegtijdige diagnose en behandeling. Bijna 200.000 mensen zullen deze nieuwe opvolging kunnen gebruiken.

Wat verandert er?

Nieuwigheden in het opstarttraject zijn de afschaffing van de voorwaarden voor diabeteseducatie, de afschaffing van remgeld voor diëtist en podoloog en de volledige terugbetaling voor een preventief mondonderzoek. 
Ook nieuw zijn de administratieve vereenvoudiging voor de huisarts en de betere verloning voor zorgverleners die diabeteseducatie geven.

Wat moet je zelf doen?

Het opstarttraject diabetes is in feite een vernieuwing van het vroegere ‘voortraject diabetes’. Dat voortraject is niet meer van toepassing. Als je vroeger geregistreerd was in het voortraject, vraag je het best aan je huisarts om het opstarttraject diabetes eenmalig te activeren. Je kan aan je arts meteen ook voorschriften vragen voor diabeteseducatie, consultatie bij een diëtist en consultatie bij een podoloog (bij een verhoogd voetrisico).

In tegenstelling tot het oude voortraject wordt het opstarttraject jaarlijks automatisch verlengd als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Je hoeft dus niet jaarlijks langs te gaan bij de huisarts. Wel moet je steeds over een Globaal Medisch Dossier (GMD) beschikken.