Wat mag dat zijn?
Gebruik de actieve voedingsdriehoek als menu: groenten (de helft van je bord) zijn een belangrijke troef in een gezonde voeding. Ze zijn caloriearm, een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Vandaar ook hun ruime aanbeveling: 300 gram per persoon per dag. Gekookte aardappelen (een kwart van je bord) bevatten geen vet. Wanneer je ze bakt of frituurt, slorpen ze vet op en kan hun vetgehalte hoog oplopen. Aardappelen zijn ook een goede bron van voedingsvezels, kalium en vitamine C. Je kan ter afwisseling kiezen voor bruine rijst of volkoren deegwaren.
Kies bij voorkeur mager vlees; 100 g (dat is 20 tot 130 g rauw gewogen) per dag volstaat (een kwart van je bord). Vervang vlees 1 tot 2 maal per week door vis – het mag ook vette vis zijn – en wissel al eens af met een ei of vervangproduct.
Beperk de hoeveelheid bereidingsvet tot 1 eetlepel per persoon en kies voor vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld olie, een zacht of vloeibaar type bereidingsvet).
Een drank, bijvoorbeeld water, plat of bruisend, van de kraan of uit de fles? Aan jou de keuze.
Een dessert na de warme maaltijd? Dat mag. Maar kies dan bij voorkeur voor een stuk vers fruit, een melkproduct (bv. yoghurt, pudding) of een calciumverrijkt sojaproduct.