Vaccinaties

Vaccineren is belangrijk. Niet enkel om jezelf te beschermen maar ook de volksgezondheid heeft hier baat bij. Wanneer je je niet laat vaccineren tegen bepaalde aandoeningen, maak je steeds kans om deze ziekte op te lopen en eventueel ook te verspreiden.

 

Reisvaccins

Op reis? Ook hierbij kan vaccineren nuttig zijn. Er bestaan steeds meer mogelijkheden om op reis te gaan. Ook verre reizen zijn geen uitzondering meer. Het  kan dus belangrijk zijn om na te gaan of vaccinatie al dan niet nodig is. Informatie hieromtrent kan je terug vinden via het Instituut voor tropische geneeskunde.


 

Griepvaccin 2021

Griepvaccinatie is extra belangrijk! Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner.  Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen risicogroepen dit jaar voorrang.

Wanneer vaccineren?

We raden aan om je griepprik in het najaar te laten zetten.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Voor een griepvaccin betaal je standaard € 4,08 maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit ook minder zijn. Als NZVL-klant kan je jouw griepvaccin ook terugbetaald krijgen door jouw betalingsbewijs (BVAC) bij ons in te dienen.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be


 

Overzicht van je (gezins)vaccins

Wanneer je je laat vaccineren is het verstandig hier een overzicht van bij te houden. Dit kan je doen via verschillende documenten.

  • Bij Kind & Gezin kan dit bijgehouden worden via een gezondheidsboekje, een preventief gezondheidsdossier, Vaccinnet of via een vaccinatiekaart.
  • Ga je bij de huisarts of bij een kinderarts, dan kan je eveneens gebruik maken van een gezondheidsboekje, je persoonlijk medisch dossier, je vaccinatiekaart en eventueel via Vaccinnet.
  • Ook via een CLB kunnen vaccinaties gegeven worden. Deze worden bijgehouden via een persoonlijk dossier, vaccinatiekaart of via Vaccinnet.

De vaccins die geregistreerd staan op Vaccinnet worden gedeeld met je zorgverleners en voor jou toegankelijk gemaakt.

Zit je met vragen rond vaccinaties? Neem gerust een kijkje op laatjevaccineren.be, op mijngezondheid.be en op www.myhealthviewer.be


Je kan voor vaccinaties, die niet worden terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering, een tussenkomst van 50% krijgen tot € 50 per persoon per jaar.

Lees de brochure hier

Bronnen: Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse logo’s

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?