In Vlaanderen kan je je baby gratis laten screenen op een aantal aangeboren aandoeningen. Zo kunnen zeldzame ziektes tijdig worden opgespoord en behandeld.
Wat zijn aangeboren aandoeningen?
De term 'aangeboren aandoening' wordt gebruikt voor een groot aantal aandoeningen en ziektes waarmee kinderen kunnen worden geboren. Sommige zijn erfelijk en ontstaan al op het moment van de bevruchting. Andere zijn niet erfelijk, maar het gevolg van een mutatie of een samenloop van omstandigheden tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het embryo of de foetus. De meeste van deze ziekten zijn stofwisselingsziekten (metabole aandoeningen) of endocriene ziekten. Lees meer over welke aandoeningen gescreend worden.
De meeste baby's komen gezond ter wereld. Maar een heel klein aantal kinderen wordt geboren met een aangeboren aandoening. De meeste daarvan komen pas na de geboorte tot uiting. Soms al vrij snel, soms pas veel later. De pasgeboren baby lijkt gezond bij de geboorte, maar na een tijd wordt steeds duidelijker dat er iets grondig fout is. Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen gelukkig meestal veel leed voorkomen.