Woningaanpassing en hulpmiddelen voor ouderen thuis

Soms is een aanpassing van de woning nodig om thuis te kunnen blijven wonen. Of heb je hulpmiddelen nodig om langer thuis te wonen. Wij kunnen je daarbij helpen.

Advies hulpmiddelen

Heb je hulpmiddelen nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Indien nodig komt onze ergotherapeut gratis bij je langs om samen te bekijken welke hulpmiddelen nodig zijn om opnieuw zelfstandig te kunnen functioneren. Zo kunnen bijvoorbeeld een badlift, een douchestoel of handgrepen je helpen. De ergotherapeut zal, naast het advies, ook bekijken op welke tegemoetkomingen je recht hebt.

Advies woningaanpassing

Soms voldoen hulpmiddelen niet en is er een aanpassing van je woning nodig. Tijdens een gesprek bij jou thuis bekijkt onze ergotherapeut de mogelijkheden. Hij/zij brengt het huis en de eventuele aanpassingen in kaart. Hij/zij gaat ook na of je beroep kan doen op steun om die aanpassingen te financieren.

Hulp van de ergotherapeut

  • Onze eigen ergotherapeut komt gratis bij je langs om een advies op te stellen en je te begeleiden.
  • De opmaak van een dossier aanvraag hulpmiddelen in het kader van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) door onze eigen ergotherapeut is volledig gratis.

Voor ergotherapeutisch advies in het kader van woningaanpassing door een extern ergotherapeut wordt door het ziekenfonds een tussenkomst voorzien van 50 euro per jaar.

Hoe krijg je de terugbetaling voor advies van een extern ergotherapeut? Je hebt de factuur van de ergotherapeut met daarop een groen klevertje nodig. Bezorg ons het document:

  • Gemakkelijk en snel door het op te laden in het online kantoor ‘Jouw NZVL’;
  • Door het te mailen naar het mailadres van het kantoor in jouw buurt;
  • Door het in een van onze brievenbussen te steken of af te geven in een NZVL-kantoor.

De terugbetaling gebeurt zo snel mogelijk op het rekeningnummer gekend in je dossier (tenzij anders aangegeven).

Vraag?

Heb je hulp of advies nodig?

Dan kan je onze dienst Maatschappelijk werk bereiken:

  • Via telefoon naar 053 76 99 71 (elke werkdag van 8.00 tot 12.00 uur), of
  • Via e-mail naar dmw@nzvl.be.