Reisdocumenten

Vertrek je binnenkort op reis? Zorg er dan zeker voor dat je de nodige documenten mee hebt. Hieronder geven we je een overzicht.

Hoe ontvang je de documenten?

Contacteer ons of bezoek je (hoofd)kantoor en vraag de documenten aan. Je ontvangt dan de documenten meteen of je kan ze verwachten in je postbus. De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) kan je ook zelf bestellen via het online kantoor 'Jouw NZVL'.


Welke reisdocumenten heb je nodig?

Dankzij deze documenten geniet je de terugbetaling van de medisch noodzakelijke verzorging die je tijdens je verblijf in een openbaar verzorgingscentrum werd verleend. De terugbetaling gebeurt altijd tegen de tarieven en voorwaarden die gelden in het land van verblijf. Je betaalt dus enkel je persoonlijk aandeel.

Indien je je formulier niet kon gebruiken of je geen enkel dekkingsdocument kon worden overhandigd (buiten het verdrag om), dan mag je jouw facturen bij je terugkeer in België indienen bij je ziekenfonds.

Bestemming (met dekking door Mutas)Reisdocument
AlbaniëBE-AL 111
AlgerijeB.ALG.8
Bosnië - HerzegovinaB.BOH.11
BulgarijeEZVK*
CyprusEZVK*
Denemarken + GroenlandEZVK*
DuitslandEZVK*
Egypte**geen document
EstlandEZVK*
FinlandEZVK*
Frankrijk EZVK*
GriekenlandEZVK*
HongarijeEZVK*
IerlandEZVK*
IjslandEZVK*
ItaliëEZVK*
Israëlgeen document
Jordaniëgeen document
Kosovogeen document
KroatiëEZVK*
LetlandEZVK*
LiechtensteinEZVK*
LitouwenEZVK*
MacedoniëEZVK*
MaltaEZVK*
MarokkoBM111
MontenegroBE MNE 111
NederlandEZVK*
NoorwegenEZVK*
OostenrijkEZVK*
PolenEZVK*
PortugalEZVK*
RoemeniëEZVK*
ServiëBE-SRB111
SlovenieEZVK*
SlowakijeEZVK*
SpanjeEZVK*
TsjechiëEZVK*
Tunesië***BE-TN 111
Turkije****BE-TR 111
Verenigd KoninkrijkEZVK*
ZwedenEZVK*
ZwitserlandEZVK*

* Europese Ziekteverzekeringskaart: Denk eraan! De EZVK is 1 jaar geldig. Bekijk dus zeker de data op je kaart. Beschik je nog over een geldig exemplaar? Dan hoef je geen nieuw aan te vragen.

Vergeet niet binnen de 48 uur Mutas te contacteren bij ziekte of ongeval.


Let op!

  • Voor sommige andere landen waar je via Mutas geen extra reisbijstand ontvangt, (Rusland, Cuba, …) heb je ook documenten nodig. Daarom raden wij je aan voor deze landen een extra (privé-)verzekering te nemen. Zij zullen je de nodige documenten bezorgen.
  • Zelfstandigen kunnen voor de landen zoals Bosnië-Herzegovina, Algerije, Macedonië en Servië (uitgezonderd Kroatië), Marokko geen document meenemen. Dit betekent dat ze niet verzekerd zijn via de verplichte verzekering. Ze zijn echter wel verzekerd dankzij onze aanvullende verzekering (wanneer in orde met de ziekenfondsbijdrage) en kunnen dus ook een beroep doen op Mutas.
  • Ga je naar Australië? Vraag dan de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. De EZVK geeft je namelijk gedurende je tijdelijk verblijf in Australië recht op dringende geneeskundige verstrekkingen. Je dient je steeds aan te bieden bij de Australische arts of ziekenhuis als “medicare-patiënt”. Doe je dit niet, dan word je beschouwd als privé-patiënt en kan er niets terugbetaald worden van jouw onkosten. Bij een verblijf van langer dan 3 maanden raden we je aan om je ter plaatse te registreren in een “Medicare kantoor” op vertoon van jouw paspoort en EZVK. Opgelet! Laat jouw gezondheidszorgen steeds ter plaatse terugbetalen want het ziekenfonds mag je geen tussenkomsten verlenen na jouw terugkeer. Mutas is hier namelijk niet van toepassing.
  • Voor Kosovo bestaat er geen dekkingsdocument voor een tijdelijk verblijf. Je moet je facturen dus ter plaatse betalen en ze nadien indienen bij je ziekenfonds. Je geniet dan een terugbetaling van de erkende, medisch noodzakelijke verzorging tegen de Belgische tarieven en voorwaarden.
  • Voor de landen waarmee geen verdrag werd gesloten kan je geen enkel document worden overhandigd. In geval van ziekenhuisopname (ten minste 1 nacht in het ziekenhuis) geniet je een eventuele terugbetaling op basis van de Belgische tarieven en voorwaarden. De facturen moeten vereffend zijn voor je ze bij het ziekenfonds indient. Indien je je naar één van die landen begeeft, neem je best een reisverzekering.

** Omwille van het negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken zullen bepaalde regio’s in Egypte niet meer gedekt worden door MUTAS tot nader orde: Noordelijke Sinaï, de Westelijke Woestijn en het grensgebied met Libië en Soedan. Reizen naar de Zuidelijke Sinaï, met uitzondering van de hotelzone rond Sharm el Sheikh, worden afgeraden. Wees dus waakzaam wanneer je toch zou beslissen naar Egypte te reizen.

*** Op voorwaarde dat er rekening gehouden wordt met de nodige voorzichtigheid mogen de reizigers  zich naar Tunesië begeven, naar de hoofdstad Tunis en de kustgebieden van Mahdia – Monastir – Sousse – Hammamet – Nabeul – Tunis - Bizerte. Deze regio’s zijn terug gedekt door Mutas. Verplaatsingen in de grensgebieden met Algerije (ten westen van de as Tabarka-Jendouba-Le Kef-Kasserine-Gafsa-Tozeur) en met Libië (ten zuiden van de as Tozeur-Kebili-Matmata-Medenine-Zarzis) worden ten stelligste afgeraden. Deze zijn dus niet gedekt door Mutas.

**** Niet-essentiële reizen naar de Zuidoostelijke provincies en plaatsen die grenzen aan Syrië en Irak worden afgeraden. Indien u toch een reis plant naar de provincies Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van, Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli, is het aanbevolen om de Ambassade van België te Ankara hiervan op de hoogte te brengen.

 

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?