Op woensdag 1 mei is het NZVL een dagje gesloten, maar je kan wel steeds 24/7 terecht in het online kantoor 'Jouw NZVL' om jouw dossier te raadplegen, terugbetalingen aan te vragen en zoveel meer!

Vanaf 1 augustus is er een wettelijke terugbetaling voor brilglazen vanaf 7.00 dioptrieën

optiek
Nieuws

Vanaf 1 augustus 2023 komen 48.000 volwassenen extra in aanmerking voor de terugbetaling van hun bril door de openbare ziekteverzekering. Vandaag gebeurt dat voor een oogafwijking van minstens 7,75. Vanaf 1/08/2023 geldt dit wanneer je een dioptrie van 7.00 of meer hebt, bijziend of verziend.

Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering is het nodig dat je lijdt aan één van deze aandoeningen:

  • myopie (bijziendheid, u ziet zaken die ver weg zijn minder scherp) ,
  • hypermetropie (verziendheid, u ziet zaken die dicht bij zijn minder scherp),
  • astigmatisme (u hebt een vervorming in wat u ziet omdat uw oogbal niet mooi rond is),
  • presbyopie (‘slijtage’, waardoor zaken die dichtbij staan minder scherp worden gezien).

De aandoening moet vastgesteld zijn door een oogarts en vervolgens dien je langs te gaan bij een erkende opticien voor een aangepaste bril. Zijn getuigschrift moet je dan afleveren aan het NZVL.

Voor 18- tot 64-jarigen geldt de terugbetaling zowel voor zowel unifocale (enkelzicht) als biofcale (dubbelzicht) glazen, als voor progressieve glazen voor driedubbel zicht, alsook voor brilglazen met medische filter met vooraf bepaalde absorptie van blauw licht.

De terugbetaling bedraagt:

Voor volwassenen (18 - 64 jaar):

  • Unifocaal: 79 EUR
  • Bifocaal: 153 EUR
  • Progressief: 209 EUR

Voor ouderen (65+):

  • Unifocaal: 79 EUR

Er is ook een tegemoetkoming voor kinderen, voor wie de regels soepeler zijn. Voor een unifocaal glas bedraagt de terugbetaling 44 euro, voor een bifocaal glas is dat 122 euro en voor een progressief glas 191 euro.

Hoe vaak je recht hebt op een tegemoetkoming hangt af van jouw situatie. Voor jongeren kan dat na een tussenperiode van twee jaar. Wie ouder is, moet een tussenperiode van vijf jaar in acht nemen of een bijkomende afwijking van minstens 0,5 hebben.

Naast de wettelijke ziekteverzekering doet het NZVL nog een extra inspanning voor hun klanten die ‘moeten brillen’ en niet in aanmerking komen voor een tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen betaalt tot 50 euro terug voor wie zijn brilmontuur en -glazen niet via de wettelijke ziekteverzekering terugbetaald krijgt. De voorwaarde is wel dat ze bij een erkend opticien worden gekocht. Meer lezen