Je woning aanpassen bij verminderde mobiliteit: tips en ondersteuning

Aanpassen woning bij verminderde mobiliteit
Tips & tricks

Wanneer je mobiliteit vermindert, kan het aanpassen van je woning een wereld van verschil maken. Het biedt niet alleen meer comfort, maar ook meer zelfstandigheid. In dit artikel bespreken we vier manieren om je woning aan te passen en hoe onze dienst Maatschappelijk Werk jou hierbij kan ondersteunen.

1. Creëer ruimte en toegankelijkheid
Onder ruimte creëren verstaan we het zorgen voor een vrije doorgang in de woning door obstakels zoals losliggende kabels, tapijten en kleine meubels te verwijderen. Hier aandacht aan besteden kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van valincidenten. Wist je dat bijna 1 op de 3 valincidenten in de woonkamer gebeurt?

Wil je meer info rond valpreventie? Raadpleeg dan zeker onze website: https://www.nzvl.be/gezond-leven/gezondheid-en-omgeving/valpreventie

Daarnaast is het essentieel dat alle ruimtes in de woning weer goed bereikbaar zijn. Het plaatsen van een handgreep kan zorgen voor een extra steunpunt bij het nemen van een drempel. Om de bovenverdieping veilig te bereiken, kan een traplift een goede oplossing zijn.

2. Veiligheidsvoorzieningen in de badkamer
Een veilige badkamer is cruciaal. Is er een bad aanwezig? Overweeg om een inloopdouche te installeren in plaats van een bad. Voeg handgrepen toe bij het toilet en in de douche voor extra ondersteuning. Dit helpt ongelukken te voorkomen en maakt het gebruik van de badkamer veiliger. Ook het plaatsen van een douchestoel kan een grote meerwaarde zijn wanneer je minder mobiel bent. 

3. Verlichting en contrast
Goede verlichting in de woning is essentieel om het risico op vallen te verminderen. Belangrijke aandachtspunten zijn gangen en trappen. Overweeg om extra verlichting te installeren aan zowel de boven- als onderkant van de trap en zorg ervoor dat de treden goed zichtbaar zijn. Een eenvoudige oplossing is om de traptreden te accentueren, zodat ze extra opvallen. Gebruik contrasterende kleuren op muren en vloeren om diepte te accentueren, wat helpt bij het navigeren door de woning. 

4. Slimme technologie
Er bestaan heel wat hulpmiddelen in huis om je te ondersteunen in het langer thuisblijven. Enkele werden reeds aangekaart, maar er is ook een groot aanbod aan technologische hulpmiddelen die een meerwaarde kunnen betekenen in de thuissituatie. Verlichting die met een app kan bediend worden of een hoog-laag verzorgingsbed. 

Wat dacht je van een personenalarmsysteem? Een personenalarm is een draagbare noodknop die je om je hals of pols kunt dragen. Door simpelweg op de knop te drukken, verstuur je een noodsignaal, waardoor hulp snel kan worden ingeschakeld.

Deze hulpmiddelen kunnen niet alleen de zelfstandigheid bevorderen, maar ook de algehele leefbaarheid verbeteren.

Ondersteuning van onze dienst Maatschappelijk Werk
Iedere persoon en situatie is uniek. Bij onze Dienst Maatschappelijk Werk bieden we op maat gemaakte ondersteuning aan mensen die beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren. We helpen je bij het plannen van aanpassingen en het vinden van geschikte hulpmiddelen. Onze professionals zijn er om je te adviseren en te begeleiden, zodat je veilig en comfortabel in je eigen woning kunt blijven wonen.

Neem contact op
Heb je vragen of wil je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op: Maatschappelijk werk – Neutraal Ziekenfonds (nzvl.be)

Wist je dat je in onze ComfoPluswinkel heel wat hulpmiddelen kan huren of aankopen? Bekijk zeker het assortiment via ComfoPlus of kom langs in één van onze winkels in Aalst, Gent, Bornem of Lier.

Daarnaast werken we samen met STIDO, een specialist in modulaire houtskeletbouw. STIDO bouwt zorgwoningen op maat, van nieuwbouw tot aanbouw, en van mobiele kangoeroewoningen tot zorgwoningen.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend huisbezoek via ComfoPlus en ontvang minstens 
1.500 euro korting op de aankoop van jouw nieuwe woning!

Meer informatie vind je hier: www.stido.be/comfplus

Samen zorgen we ervoor dat je woning een plek blijft waar je je prettig en veilig voelt, ongeacht je mobiliteit.

Tip: Neem zeker ook een kijkje op: Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (valpreventie.be)