Is snoozen goed of slecht voor je?

snooze
Tips & tricks

Een recent onderzoek uitgevoerd door een Zweeds team heeft zich gericht op de impact van snoozen op onze ochtendroutine. Is die extra sluimerperiode na het afgaan van de wekker gunstig voor onze alertheid en frisheid?

Te moe om wakker te worden 

In het eerste deel van het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Stockholm, hebben psychologen de ochtendgewoonten van 1.732 individuen geanalyseerd. Opvallend was dat 79% van hen toegaf af en toe de snooze-functie te gebruiken of zelfs meerdere wekkers in te stellen. De voornaamste redenen hiervoor waren:

  • Respondenten voelden zich te moe om direct bij het eerste alarm wakker te worden.
  • 17,4% van de deelnemers beschouwde snoozen als iets goeds voor hun welzijn.
  • 16,6% gaf aan liever geleidelijk aan wakker te worden.

 

Alert wakker worden 

In het tweede deel van het onderzoek werd het slaapgedrag van 31 fervente snoozers nader bekeken. Hun slaappatronen werden gedurende twee nachten in een laboratorium geanalyseerd. Op de ene ochtend kregen ze de mogelijkheid om de snooze-functie van hun wekker gedurende 30 minuten te gebruiken, terwijl ze de volgende dag meteen opstonden bij het afgaan van de wekker. Beide ochtenden werden ze onderworpen aan het oplossen van wiskundeproblemen en andere eenvoudige cognitieve tests, zoals het onthouden van woorden.

Wat bleek? Ondanks de verstoring van de slaap tijdens de snooze-periode, profiteerden deelnemers overwegend van de extra 20 minuten slaap. Dit betekent dat de totale duur van hun nachtrust nauwelijks werd beïnvloed. Bovendien behaalden ze betere resultaten bij cognitieve tests na snoozen dan op dagen dat ze direct opstonden.

Onderzoekers maten ook het cortisolgehalte in het speeksel van deelnemers bij het ontwaken. Cortisol, het hormoon dat betrokken is bij energieproductie, speelt een cruciale rol bij het ontwakingsproces. Snoozers vertoonden iets hogere cortisolniveaus bij het ontwaken, maar na 40 minuten waren deze niveaus weer genormaliseerd.

Het is belangrijk op te merken dat alle deelnemers aan het onderzoek jongvolwassenen waren, met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar, die snoozen als een gewoonte hadden. Deze resultaten moeten dus met nuance worden behandeld. Bovendien werden alleen gezonde slapers gerekruteerd; mensen met slaapproblemen werden niet opgenomen in het onderzoek.

Conclusie: Snoozen is oké

"Onze resultaten laten zien dat mensen die snoozen gemiddeld iets minder slapen en zich 's ochtends slaperiger voelen dan mensen die nooit snoozen. Hun cognitieve vaardigheden waren echter verbeterd na het snoozen. Bovendien had snoozen geen invloed op de afgifte van cortisol, ochtendmoeheid, stemming of slaapkwaliteit tijdens de nacht. Zolang je genoeg slaapt, kan je waarschijnlijk zonder problemen 20 tot 30 minuten op de snooze-knop drukken als je dat leuk vindt," concludeert Tina Sundelin, onderzoeker aan de Universiteit van Stockholm en hoofdauteur van het gepubliceerde onderzoeksrapport.