Je moederschapsuitkering is afhankelijk van je status: loontrekkende werkneemster, werkloze of zelfstandige.
Loontrekkende werkneemsters en werklozen
Deze vrouwen hebben recht op 15 weken moederschapsrust. De periode is samengesteld als volgt:
- 6 weken prenataal verlof (waarvan 5 weken na de bevalling genomen mogen worden = 1 week verplicht vóór de bevalling)
- 9 weken postnataal verlof
In bepaalde situaties wordt dit verlof verlengd:
- Geboorte van een meerling: 2 weken prenataal die na de bevalling genomen kunnen worden en 2 weken postnataal, dus 19 weken
- 1 week extra postnatale rust in geval van arbeidsongeschiktheid (vanwege ziekte of ongeval) tijdens de hele periode van prenatale rust
- Hospitalisatie van de baby gedurende meer dan zeven dagen onmiddellijk na de geboorte: verlenging van de postnatale rust, die overeenstemt met het aantal dagen ziekenhuisopname hoger dan de eerste 7 dagen
Vroegtijdige bevalling
Indien je niet tijdig stopt met werken, kan de moederschapsrust minder dan vijftien weken bedragen. Kan je - omwille van de vroegtijdige bevalling - de verplichte week prenatale rust niet of onvolledig opnemen, ben je namelijk de niet-opgenomen dagen onherroepelijk kwijt.
Laattijdige bevalling
Vindt de geboorte later dan voorzien plaats en zijn de zes weken prenatale rust al opgenomen, wordt de duur van de prenatale rust verlengd tot de dag van de bevalling. Omdat men verplicht is negen weken postnatale rust te nemen, duurt de moederschapsrust in zulke situaties langer dan vijftien weken.
Wat moet je doen?
Om de vergoeding van deze periode te genieten, moeten de werkneemsters voldoen aan de voorwaarden van de ziekteverzekering en het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid bezorgen aan het ziekenfonds, met daarop de begindatum van de moederschapsrust en de vermoedelijke datum van de bevalling, indien deze nog niet heeft plaatsgehad.
Wat na de aanvraag?
Je ontvangt van het ziekenfonds een inlichtingsblad uitkeringen waarop je een deel zelf dient in te vullen (gedeelte gerechtigde) en een deel dient je werkgever in te vullen. Wanneer wij het inlichtingsblad uitkeringen (gedeelte werkgever EN gedeelte gerechtigde) ontvangen, zullen wij het dossier behandelen en uitbetalen.
Vergeet ons ook niet na de geboorte, de geboorteakte te bezorgen.
Bij werkhervatting, bezorg je ons het formulier werkhervatting, en dit uiterlijk 2 dagen na de hervatting.
Vergoeding
Voor de eerste 30 dagen moederschapsverlof ontvangt de werkneemster 82% van haar brutoloon, geëvalueerd in werkdagen, terwijl de werkloze 79,5% ontvangt van het gederfde loon dat in beschouwing werd genomen voor de werkloosheidsuitkering. Vanaf de 31ste dag gaat de moederschapsuitkering naar 75% van dit loon. In deze laatste situatie en voor de werklozen is de moederschapsuitkering beperkt.