Nieuws

Waarom en hoeveel moet ik nu juist bewegen?

Wist je dat recentelijk de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen kwam rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Andere doelgroepen, andere noden

Op beweging staat geen leeftijd, maar peuters hebben natuurlijk andere beweegnoden dan hun grootouders. Daarom zijn de aanbevelingen onderverdeeld op basis van leeftijd:

 • Baby’s
 • Peuters en kleuters (2 - 5 jaar)
 • Kinderen en jongeren (6 - 17 jaar)
 • Volwassenen en 65-plussers 
 • Helemaal nieuw zijn de concrete aanbevelingen voor zwangere en pas bevallen vrouwen en de aandacht voor mensen met een ziekte of beperking. Dankzij die onderverdeling vindt iedereen makkelijker beweegadvies op maat. De nieuwe aanbevelingen staan op www.gezondleven.be/meer-beweging en vervangen de vorige die Gezond Leven uitbracht in 2017. 


  Hoeveel beweeg ik nu juist het best?
 • 150 tot 300 minuten aan matige intensiteit verspreid over de hele week
 • óf 75 tot 150 minuten aan hoge intensiteit
 • óf een combinatie van beide (minimum 150 minuten waarbij beweging aan hoge intensiteit dubbel telt).
  Dat kan bijvoorbeeld 5 dagen per week 30 minuten wandelen, elektrisch fietsen of rijden in de rolstoel aan een goed tempo zijn (matige intensiteit) of 3 dagen per week 25 minuutjes joggen, stevig doorfietsen of rolstoelbasketten (hoge intensiteit). 

 

Élke minuut beweging telt, voor iedereen
De nieuwe beweegaanbevelingen tonen belangrijke verschillen met die van 2017. Een van de opvallendste wijzigingen: je hoeft niet meer te bewegen in ‘blokken’ van minstens 10 minuten matig intensieve beweging. De trap nemen, een speel- of wandelpauze van 5 minuutjes, de auto verder parkeren … Élke minuut, elke stap telt voor je gezondheid, letterlijk

Ook nood om meer te bewegen in je dagelijkse leven? Doe een beroep op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Je huisarts kan je doorverwijzen naar zo'n coach, geen personal trainer, in jouw buurt tegen een erg lage prijs. Die coach zal samen met jou een beweegplan op maat opstellen zodat jij meer kan bewegen, op jouw eigen tempo. Resultaat? Een actiever leven en je voelt je beter in je vel.

 

 

Meer info

Je vindt alle bewegingsadviezen op www.gezondleven.be/meer-beweging

Meer weten over Gezond Leven? www.gezondleven.be

 


 

Maart is de internationale maand in strijd tegen dikkedarmkanker

Een tijdige opsporing is heel belangrijk want als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, vergroot je kans op genezing. In een vroeg stadium heb je meestal geen klachten. Zonder opsporing wordt dikkedarmkanker daardoor vaak pas laat ontdekt. De kanker is dan niet meer tot de dikke darm beperkt, maar uitgezaaid naar andere organen, zoals de lever.

 

Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Uitnodiging

Elke twee jaar nodigt het Centrum voor Kankeropsporing alle mensen van 50 tot en met 74 jaar uit om een stoelgangstaal af te nemen. Je ontvangt je uitnodigingspakket met de post.

Het uitnodigingspakket bevat een uitnodigingsbrief met deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

 

Gratis

De stoelgangtest en het onderzoek van de stoelgang in het labo zijn gratis.

Stoelgangtest

De afnameset bevat een iFOB-test. Deze test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek. Poliepen kunnen bijvoorbeeld verwijderd worden vooraleer er kankercellen gevormd worden.

Je neemt het staal best binnen de twee weken nadat je de afnameset hebt ontvangen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je op reis bent, dan kan het ook nog later. De geldigheidsduur van de test staat erop vermeld.

 

Sinds dit jaar is er een nieuwe stoelgangtest: de IFOB-test. Hoe je het staal neemt, lees je hier. Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing.

 

Geen uitstel wegens Covid-19

Sinds 11 mei 2020 verloopt het traject Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker terug normaal en wordt dus niet meer uitgesteld door COVID-19.

 

Meer informatie

Deze vind je op de website van het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

 

Meer informatie: https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

 

 

 

Een goede mond- en tandhygiëne is belangrijk!

Tandartsbezoeken

Ruim een kwart van de bevolking gaat in een periode van drie jaar geen enkele keer naar de tandarts. Wie niet jaarlijks op controle gaat, betaalt meer. Bovendien kan een regelmatig tandartsbezoek ergere tandproblemen voorkomen.

Vooral de jongste en de oudste leeftijdsgroep scoren slecht. Nochtans zijn ook zij gebaat bij een regelmatige controle. Vanaf de eerste tandjes is een tandartsbezoek voor peuters zinvol. Toch ging 56 procent van de 3- en 4-jarigen nog nooit naar de tandarts. Bij 75-plussers bracht 44 procent drie jaar lang geen enkele keer een bezoek aan de tandarts. Kinderen tussen 5 en 14 jaar doen het beter met slechts één op de zes zonder controle.

Slechte mondhygiëne

Dat zoveel mensen niet of weinig naar de tandarts gaan, is een slechte zaak. De gezondheid van mond en tanden is  essentieel om te spreken en te eten, maar ook op sociaal vlak. Mond- en tandziektes die niet op de juiste manier behandeld worden, kunnen zich ontwikkelen tot chronische aandoeningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat slechte mondhygiëne een invloed kan hebben op de ontwikkeling van onder meer diabetes, hart- en vaatziekten of ademhalingsziektes.

Om de mondgezondheid positief te beïnvloeden, ga je best minstens één keer per jaar naar de tandarts ook al heb je geen pijn of problemen. Voor kinderen worden twee tandartsbezoeken per jaar aangeraden. Hiermee draag je zorg voor je gebit, maar ook voor je budget. Sinds 2016 (2017 voor mensen met de verhoogde tegemoetkoming) is het mondzorgtraject in voege. Wie niet op controle gaat bij de tandarts, betaalt het jaar daarop meer remgeld. Door de coronapandemie wordt voor de terugbetalingen in 2021 uitzonderlijk rekening gehouden met jouw tandartsbezoeken van de laatste twee jaar!

Welke aanvallen ondergaan onze tanden

Bacteriële tandplak: een doorschijnende laag die zich na een maaltijd snel afzet op de tanden en die wordt gevormd door etensresten en speeksel. Op die afzetting ontwikkelen zich bacteriën, die aan de basis liggen van cariës en tandvleesinfecties. Na een tijd wordt deze afzetting dikker, verkalkt ze en vormt nadien tandsteen.

Cariës: sommige bacteriën zetten suikerhoudende voedingsresten die niet werden verwijderd om in zuren. De suikers vernietigen het tandoppervlak en maken gaatjes die steeds groter worden. Vaak zijn deze pijnlijk en vernietigend.

Gingivitis: een ontsteking van het tandvlees. Door tandplak vult het tandvlees zich met bloed, wordt het rood en glanzend en gaat het bloeden bij het poetsen. Niet behandelde gingivitis evolueert naar parodontitis, een ontsteking van de weefsels die de tanden vast houden, gezonde tanden kunnen los komen te zitten en zelfs uitvallen.

Dagelijkse gewoontes

Daarnaast kun je zelf ook elke dag werk maken van een gezonde mond.

Dat kan door de tanden goed te poetsen en rekening te houden met wat je eet en wanneer je dat doet. Je tanden poetsen, doe je het best twee keer per dag, gedurende twee minuten, met een tandenborstel die je om de drie maanden vervangt. Vraag zeker advies aan je tandarts om de juiste keuze te maken. Goed poetsen is belangrijk om tandplak tegen te gaan. Kies voor een tandpasta met fluoride. Flos om tandplak te vermijden. Maak van tanden poetsen een dagelijkse gewoonte. Denk na over je ochtend- en avondritueel en pas het tanden poetsen daar in. Gebruik een tandpasta aangepast aan je leeftijd (voor kinderen minder fluoride). Vooral bij kleinere kinderen is het belangrijk hier iets tofs van te maken.

Beperk je eetmomenten tot maximaal vijf per dag: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Kies voor harde, niet gesuikerde knabbels en eet voldoende gevarieerd, met veel groenten en fruit. Hecht ook belang aan je dranken. De voorkeur gaat steeds naar water. Vermijd koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen of frisdranken. Deze hebben een hoge zuurtegraad en kunnen het email van je tanden aantasten. Rustpauzes, tussen de maaltijden door zijn belangrijk voor je tanden zodat je tandglazuur kan herstellen.

Onze mond- en tandzorgfolder ligt ter beschikking in onze kantoren en kan ook gedownload worden via deze link.

Meer info: www.tandarts.be

Bron: Intermutualistisch Agentschap

Gebruik antibiotica correct

Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. De smalspectrumantibiotica zijn ontwikkeld tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Je zal die voorgeschreven krijgen door je arts wanneer hij of zij precies weet welke bacterie de oorzaak is van jouw ziekte. De breedspectrumantibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Deze worden voorgeschreven wanneer je arts niet precies weet welke bacterie je ziekte veroorzaakt of wanneer er meerdere ziekteverwekkers aanwezig zijn. Nadelig aan de breedspectrumantibiotica is dat ze vaak ook nuttige of onschadelijke bacteriën doden.

Lees hier hoe je antibiotica correct moet gebruiken.

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?