Nieuws

Internationale dag tegen geweld op vrouwen (25/11)

25 november is het de internationale dag tegen geweld op vrouwen. We zetten hierbij graag de hulplijn 1712 in de kijker. Deze hulplijn kan je bereiken voor vragen over alle vormen van geweld, misbruik en kindermishandeling. Een professionele hulpverlener luistert naar jouw verhaal, geeft je informatie en advies en zoekt samen met jou naar de best mogelijke oplossing.

Hier kan je in alle vertrouwen, gratis en anomiem terecht.

Let op: in een noodsituatie bel je de politie op het nummer 101 en voor dringende medische hulp bel je het noodnummer 112.

Alle infolijnen en hulpdiensten vind je op: https://www.vlaanderen.be/openbare-hulpdiensten-en....

Elk kind verdient een rookvrije start

Gezond Leven vzw lanceert gloednieuw project ‘Rookvrije Start’. Daarmee drukken ze op de startknop van de rookstop voor zwangere vrouwen, kersverse ouders en koppels met een kinderwens. Want roken tijdens en na de zwangerschap houdt grote risico’s in voor de baby. Lees er alles over in het artikel van VRT nieuws

Kunnen Belgen die vb. in Spanje gaan overwinteren hun 3de prik in het buitenland krijgen?

Ja, je neemt hiervoor best contact op met een plaatselijke arts of een arts in een ziekenhuis. Als je jouw uitnodigingsbrief bij hebt, neem je deze best mee maar dit is niet verplicht.

De arts in Spanje dient het toegediende vaccin wel te registreren, je vraagt dan best ook een attest met vermelding van datum + soort vaccin dat je toegediend kreeg.

Na terugkeer dien je ook jouw huisarts hier in België op de hoogte te brengen van je vaccinatie in buitenland want dit moet geregistreerd worden.

Het vaccinatiecentrum hier in België krijgt via het registratiesysteem de informatie van toediening vaccin door, je moet het vaccinatiecentrum hier in België dus niet zelf contacteren.

Tips om tandbederf te voorkomen

  • Beperk je maaltijden tot vier à vijf per dag. Wie de hele dag door eet en snoept, houdt de zuurtegraad in het tandplak hoog en vergroot zijn kans op gaatjes in de tanden. Twee tot drie uur tijd laten tussen volledige maaltijden en tussendoortjes, geeft het glazuur de kans zich te herstellen van de zuuraanval.
  • Vermijd suikers buiten de maaltijden. Suikers zitten onder andere in frisdranken, pudding, siropen en koekjes. Poets en flos je tanden telkens je iets zoets hebt gegeten. 
  • Verhoog de speekselproductie. Speeksel normaliseert de zuurtegraad. Kauw daarom goed tijdens de maaltijd. Nadien kan een suikervrije kauwgom een tandreinigend effect hebben en de zuren uit de mond wegwerken. Toch kan hij niet alle poetsbeurten vervangen.
  • Poets de tanden met fluorhoudende tandpasta. Hoe minder tandplak rond de tanden zit, hoe minder de zuurvorming zal zijn. Bovendien zorgt fluoride in het speeksel ervoor dat de tanden beter opgewassen zijn tegen de schadelijke gevolgen van het eten van suikers . Poets de tanden zeker 's morgens na het ontbijt en 's avonds vóór het slapengaan.
  • Gebruik na het poetsen flosdraad. Haal de floss voorzichtig door alle kiertjes tussen je tanden en kiezen om de resten tandplak te verwijderen.
  • Vermijd zure dranken. Dranken op basis van citroen, pompelmoessap en de meeste frisdranken tasten het tandglazuur aan door hun natuurlijke zuurtegraad. Drink voldoende water. Tandplak gedijt immers goed in een droge mond.
  • Roken vergroot de kans op allerlei gebits- en tandvleesproblemen. Het goede nieuws is dat dit risico sterk vermindert als je deze gewoonte opgeeft.
  • Ga minstens eenmaal per jaar op controle bij de tandarts. Hij of zij kan de tanden controleren op cariës en eventuele tandsteen verwijderen. Op die manier voorkomt de tandarts ontstekingen van het tandvlees of een ontsteking die uitbreidt tot het kaakbot. Kinderen gaan het best om de zes maanden op controle.

Bron: www.gezondheid.be

NZVL gesloten op 11 november

Op donderdag 11 november zijn de kantoren van het NZVL gesloten omwille van een feestdag. Het blijft mogelijk om jouw tussenkomsten aan te vragen via het online kantoor of mail ons en we zullen dit zo snel mogelijk behandelen.

Wat verandert er vanaf 1 november?

Een nieuwe maand brengt steeds veranderingen met zich mee, we sommen hierbij even kort op welke veranderingen er in voege gaan vanaf 1 november 2021:

Corona Safe Ticket verplicht voor horeca en fitnesszaken

Het Covid Safe Ticket (CST) - waarmee je kan aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van een coronabesmetting of recent getest werd op Covid-19 - wordt vanaf 1 november uitgebreid naar cafés, restaurants en fitnesscentra in heel het land. De drempel die bij evenementen bepaalt wanneer het CST ingezet moet worden om de mondmaskerplicht te doen vervallen, wordt verlaagd tot 200 personen binnen en 400 buiten. Voor discotheken en nachtclubs blijft het gebruik van de coronapas altijd verplicht.

In Wallonië zijn de regels iets strenger. Daar wordt de drempel bij feesten en evenementen om een CST te moeten tonen verlaagd tot 50 personen binnen en 200 buiten. 

Apothekers gaan meer coronatests afnemen

Apothekers worden vanaf 1 november mee ingezet om te screenen op het coronavirus en dat om huisartsen te ontlasten. Iedereen die minder dan zes dagen last heeft van symptomen kan er een snelle antigeentest laten afnemen. Of toch in de apotheken die de dienst aanbieden, want dat is niet verplicht volgens de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). 

Apothekers voeren nu al snelle antigeentesten uit voor mensen die willen reizen of een massa-evenement willen bijwonen. De resultaten van dergelijke testen zijn binnen 15 tot 30 minuten bekend. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) neemt de kosten voor zich. Minpunt: de test zal niet resulteren in een groen Covid Safe Ticket (CST). Bij zo’n drie kwart van de ongeveer 2.500 apotheken die al antigeentests aanbieden, zou je voor de nieuwe tests terecht kunnen.

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?