Nieuws

Enkele tips: fit in je hoofd, goed in je vel

Voel je je goed in je vel? Dan ben je tot veel in staat. Maar een dipje of tegenslag komt iedereen wel eens tegen. Daarom geven we je graag enkele tips om je mentale welzijn te verbeteren. Het zijn geen toverformules, maar wel middelen die een houvast bieden en je stukje bij beetje voorthelpen naar een gezonder en gelukkiger leven.

Vind jezelf oké

Voel jij ook de behoefte om door iedereen gewaardeerd te worden? Streef je ook de perfectie na en wil je ook alles steeds onder controle hebben?
Dat is onmogelijk. Je hoeft helemaal niet perfect te zijn. Niemand is het. Je bent uniek en je verdient respect zoals je bent. Blijf voor ogen houden dat je meer dan de moeite waard bent. Zoals je nu bent, mag je er echt zijn.


Praat erover

In je hoofd kan een mug een olifant baren. Je gevoelens overweldigen je, ze dringen zich op, halen je uit je concentratie en verstoren je nachtrust.
Door er met iemand over te praten, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op. Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Je gesprekspartner kan je hierbij helpen. Dat je erover durft te praten, ziet hij eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.


Beweeg

Pieker jij je soms ook suf? Gaat al je energie naar dat stomme gepieker? Je kunt er echt iets tegen doen.
Kies een lichaamsactiviteit die je leuk vindt: fietsen, wandelen, joggen, sporten, … Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil en je doorzettingsvermogen. Bovendien krijg je er een heerlijk ontspannen gevoel van. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap. Bewegen kan simpel zijn: met de fiets naar de bakker, te voet naar het station, de trap nemen in plaats van de lift, ...


Probeer iets nieuws uit

Misschien droom je ervan om Spaans te leren? Of wil je de tango leren dansen?
Je hoeft geen kunstenaar te zijn om iets nieuws te creëren. Iedereen kan iets maken of onder de knie krijgen. Je huis opnieuw inrichten, bloemschikken, een taart bakken, een leuke e-mail versturen, iemand aan het lachen maken, … Doe iets of maak iets. Gebruik je fantasie. Het geeft je het gevoel dat je uniek bent en dat je leeft.


Reken op je vrienden

Zolang je het zelf niet zegt, kunnen je vrienden ook niet weten hoe jij je voelt en hoeveel behoefte je hebt aan contact. Heb je het moeilijk, dan kost het meer energie om naar hen toe te stappen, maar je moet het absoluut doen.
Er is niets dat meer kracht geeft dan je door je vrienden aanvaard en begrepen te voelen. Mensen genoeg: collega's, teamgenoten, kennissen, buren, vrienden,... Met iedereen deel je wel iets. Sociale contacten houden je in leven.


Durf nee te zeggen

Op lange termijn loont een nee.
Nee tegen dat glas teveel, nee tegen iemand die iets vraagt waar je geen zin in hebt. Pas als je nee durft te zeggen, ervaar je jezelf als iemand met eigen gevoelens en een eigen wil. Pas als je nee durft te zeggen, krijg je respect.
Als nee kan, wordt ja een woord waar je echt plezier aan beleeft. Dan doe je weer dingen in volle vrijheid en geniet je ervan.


Durf om hulp te vragen

Je kunt niet alles zelf. Hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken van hulpeloosheid, maar het bewijst dat je jezelf kunt redden. Hulp vragen is dus helemaal oké. Je zult ervaren hoeveel deugd het doet dat iemand anders met je meedenkt.
Ga bij jezelf na waarvoor je precies hulp nodig hebt en wie je daarvoor het best kunt aanspreken.


Gun jezelf rust

Slorpen je werk, je kinderen, je ouders, … haast al je tijd op? Zo krijg je stress. Je wordt er prikkelbaar en slechtgehumeurd van.
Maak regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. Zo vermijd je dat de spanning zich ophoopt.


Hou je hoofd boven water

Zit je in een periode dat alles tegenvalt? Dan kun je soms niks meer doen dan het hoofd boven water proberen te houden: gewoon van dag tot dag leven en niet te hard zijn voor jezelf.
Als je verdrietig bent, huil dan eens uit, trek je even terug, bestel een kopje thee op een terrasje, ga de stad in, wat frisse lucht snuiven of laat je koesteren. Misschien merkte je het al eens: ooit komen er betere tijden.


Doe de test

Wil je weten hoe het met jouw geest gesteld is? Surf dan naar fitinjehoofd.be om met deze eenvoudige test een kijkje in je hoofd te nemen. De test wil je meer inzicht geven in je geestelijke gezondheid en persoonlijke sterktes en tekorten. Aan de hand van een aantal vragenlijstjes kom je te weten op welke manier jij omgaat met problemen en hoe je je weg vindt in het dagelijkse leven. De test wil je motiveren om je eigen geestelijke gezondheid te bewaken en bij te sturen als dat nodig is. Een persoonlijk advies vertelt je hoe je de zaken kan aanpakken.

Opschorting bevolkingsonderzoeken naar kanker - coronavirus COVID19

De komende weken zijn belangrijk in het afvlakken van de corona-pandemie.

Om de belasting van onze gezondheidszorg door preventieve onderzoeken te verminderen,

besliste het CVKO - Centrum voor Kankeropsporing in samenspraak met het Agentschap,

om alle bevolkingsonderzoeken naar kanker tijdelijk op te schorten.

Meer info: www.bevolkingsonderzoek.be

Vragen over opnames door Covid-19 en uw HospiPlus-verzekering

Als je gehospitaliseerd wordt als gevolg van een coronabesmetting kan je een beroep doen op je hospitalisatieverzekering?

 

Een opname in een Belgisch ziekenhuis is steeds gedekt. Bij een hospitalisatie in het buitenland is de dekking beperkt en hangt af van de gekozen formule.

 De hospitalisatieverzekering komt niet tussen voor een quarantaine bij jou thuis. Een quarantaine in het ziekenhuis is wel verzekerd.

 

Maart 2020: maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

 

De tijd vliegt: twee jaar is zo voorbij

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep (50 tot en met 74 jaar) behoort en het twee jaar geleden is dat je een stoelgangstaal liet onderzoeken.

 

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

 

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met: www.myhealthviewer.be, www.mijngezondheid.be, www.cozo.be

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

.................................................................................................................................................

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/