fbpx Nieuws | Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Nieuws

Nieuw kantoor in Wezemaal

We kozen een andere locatie met nieuwe openingsuren voor jouw vertrouwde NZVL-kantoor 'De Kloosterhoeve' in Rotselaar. Je bent er welkom vanaf dinsdag 5 juli 2016.

Waar? Aarschotsesteenweg 159 - 3111 Wezemaal
Openingsuren? dinsdag 13.30u - 16.30u  I  donderdag 08.30u - 12.00u


Wendy Matthijs, onze klantenadviseur, staat er met plezier voor je klaar. Kom gerust eens langs. Tot dan!

Jouw NZVL niet beschikbaar 25 en 26 juni

Op 25 en 26 juni is het online kantoor 'Jouw NZVL' niet toegankelijk wegens technische werkzaamheden.

Bedankt voor je begrip.

5% korting bij Expedia

Stippel je graag zelf je vakantie uit? Goed nieuws! Dankzij NZ Vakanties geniet je 5% korting op ALLE hotelboekingen WERELDWIJD aangeboden via EXPEDIA. Gebruik je code en droom weg!

Vlaanderen pakt uit met eigen sociale bescherming

De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) is een feit.

Wie ouder is dan 25 betaalt elk jaar 50 of 25 euro als bijdrage voor de Vlaamse Sociale Bescherming (vroegere bijdrage Vlaamse zorgverzekering). Dankzij die solidaire bijdrage is elke Vlaming extra sociaal verzekerd. In deze bijkomende laag bovenop de federale sociale zekerheid worden momenteel drie tegemoetkomingen opgenomen: de bestaande Vlaamse zorgverzekering, de tegemoetkoming hulp aan bejaarden en het nieuwe basisondersteuningsbudget voor personen met een handicap. Dankzij de drie tegemoetkomingen zullen bijna 350.000 mensen financieel bijgestaan worden in hun zorgnood.

Waaruit bestaat de Vlaamse Sociale bescherming?

  • De Vlaamse zorgverzekering. Dit is wellicht  gekend. Daarvoor betalen we elk jaar 50 euro (of 25 euro voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming). De Vlaamse zorgverzekering geeft zwaar zorgbehoevenden (zonder leeftijdsgrens) elke maand 130 euro als vergoeding voor hun niet-medische kosten, zowel thuis als in een residentiële voorziening. Wie in een woonzorgcentrum of psychiatrisch verzorgingstehuis woont, heeft sowieso recht op de zorgverzekering. Wie recht heeft op de zorgverzekering, kan het bedrag vrij besteden. Er zijn geen bewijzen nodig
  • Basisondersteuningsbudget: Vanaf september krijgen bepaalde groepen van personen met een erkende handicap 300 euro per maand als basisondersteuningsbudget. In een eerste fase gaat het om 6.200 volwassenen die sinds eind 2014 wachten op handicapspecifieke zorg. De zorgkassen zullen zelf alle rechthebbenden contacteren en de betaling starten. Ook het basisondersteuningsbudget is vrij te spenderen, zonder verantwoording.
  • Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden (THAB): Wie ouder is dan 65 en zorgbehoevend is, kan een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden aanvragen. Tot nog toe was dit een federale bevoegdheid. Vanaf 1 januari 2017 zullen de zorgkassen deze dossiers behandelen en de tegemoetkoming uitbetalen. De tegemoetkoming biedt maandelijks een forfaitair bedrag dat varieert volgens vijf categorieën van zorgzwaarte. De tegemoetkoming hangt af van het inkomen. Ongeveer 106.000 mensen hebben recht op een tegemoetkoming die tussen de 83 tot 560 euro per maand bedraagt.

Centrale rol voor zorgkas

De zorgkassen zullen ervoor zorgen dat iedereen die er recht op heeft, deze tegemoetkomingen zal krijgen. Waar het kan, zullen zij automatisch rechten toekennen. Verder staan zij in voor begeleiding, informatie, advies, uitbetaling en controle. Vandaag al organiseren de zorgkassen de zorgverzekering. Vanaf september komt daar het basisondersteuningsbudget bij. In 2017 volgt de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Al deze tegemoetkomingen zijn niet belastbaar.

Meer info

 

Op reis? Vergeet je EZVK niet

Wist je dat je voor heel wat landen een EZVK (Europese Ziekteverzekeringskaart) of een ander document nodig hebt? Hier lees je welke documenten je nodig hebt.

Vergeet je ook niet dat je via Jouw NZVL zelf je EZVK kan aanvragen? Binnen de 5 werkdagen heb je ze dan in de bus!

Jaarboek 2015

Benieuwd naar de resultaten van het NZVL in 2015? Vanaf vandaag kan je ons jaarboek 2015 hier raadplegen.

 

Jouw NZVL niet bereikbaar zaterdag 11 juni en zondag 12 juni

Wegens technische werkzaamheden is het online kantoor 'Jouw NZVL' niet beschikbaar op zaterdag van 11 juni 18.00 uur tot zondag 12 juni 18.00  uur

Bedankt voor je begrip!