fbpx Nieuws | Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Nieuws

Persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap

Op 1 april werd in de sector Personen met een handicap gestart met de 'Persoonsvolgende Financiering (PVF)'. Iedereen, ook wie ondersteuning nodig heeft, moet de mogelijkheid hebben om zijn of haar leven zelf te organiseren. Die ondersteuningh verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. 

Dankzij de PVF krijgen personen met een beperking, op maat van hun vraag naar ondersteuning, een eigen (persoonsopvolgend) budget ter beschikking, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun steun zelf zullen organiseren.

Het PVF-systeem bestaat uit twee trappen:

 • Trap 1: het basisondersteuningsbudget (BOB)
 • Trap 2: het persoonsvolgend budget (PVB)

Het basisondersteuningsbudget is op langere termijn bedoeld voor alle personen met een erkende handicap, die nood hebben aan beperkte ondersteuning en hulp. Deze 'financiering' wordt vanaf september 2016 toegekend aan personen die via de centrale zorgregie al lang wachten op ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ben je één van deze personen? Dan word je in september gecontacteerd door de zorgkas.

Is het BOB niet voldoende om de ondersteuning te financieren, dan is het mogelijk om een persoonvolgend budget (PVB) aan te vragen om meer intensieve en gespecialiseerde zorg te kunnen betalen.

Heb je vragen hierover? Contacteer dan onze Dienst maatschappelijk werk.

Duotickets Schlagerfeest te winnen

Goed nieuws! Op onze Facebookpagina kan ja vanaf vandaag opnieuw duotickets winnen voor het Schlagerfeest Londerzeel.

Waag je kans!

Inhaalpremie invaliden

Heb jij als invalide klant recht op de inhaalpremie ("vakantiegeld") en zo ja, wanneer?

Wie ontvangt de premie? Personen die op 01/05/2016 nog het statuut invalide hebben (minstens één dag invalide in mei 2016).

Wat bedraagt de premie?

 • € 308,09 (loontrekkenden) | Voorwaarden:
  - Minstens 1 jaar maar minder dan 2 jaar arbeidsongeschikt op 31/12/2015.
  - Minstens 1 dag invaliditeit in mei 2016.
 • € 468,09 (loontrekkenden) | Voorwaarden:
  - Minstens 2 jaar arbeidsongeschikt op 31/12/2015.
  - Minstens 1 dag invalide in mei 2016.
 • € 208,09 (zelfstandigen) | Voorwaarden:
  - Minstens 1 jaar arbeidsongeschikt op 31/12/2015.
  - Minstens 1 dag invalide in mei 2016.

Wanneer ontvang je de premie? De premie wordt eind mei gestort na de storting van de maandelijkse invaliditeitsuitkering.

De Druglijn - Recht op antwoord brochure

De DrugLijn stelt de nieuwe brochure ‘Recht op antwoord’ voor. Deze verzamelt informatie over de wetgeving die van belang is voor ouders met een druggebruikend kind. De brochure vertrekt steeds vanuit fictieve, maar herkenbare verhalen van ouders in vergelijkbare situaties. Je vindt er onder andere het antwoord op vragen als: Mag ik mijn kind verplichten een drugtest af te nemen? Moet ik mijn meerderjarige dochter 'onderhouden', zelfs als ze al haar geld aan drugs besteedt? Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn goederen als mijn zoon zijn schulden niet betaalt? De brochure bevat ook adressen waar ouders juridisch advies op maat kunnen inwinnen.

Je kan bij De DrugLijn een gratis exemplaar aanvragen. Dat kan via telefoon op 078/15 10 20, of via mail, Skype of chat op www.druglijn.be.

NZVL op Radio 2

Is jouw gezondheid voldoende verzekerd?

Met MaxiPlan, de nieuwste gezondheidsverzekering van het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, zet je een krachtige rem op je medische kosten. MaxiPlan betaalt je, ongeacht jouw leeftijd, jaarlijks 50% van alle effectief betaalde remgelden terug, voorziet een tussenkomst tandzorgen, orthodontie, aankoop van een hoorapparaat en anticonceptie en geeft kersverse ouders een geboorteforfait van € 200 per kind. Al deze voordelen kunnen gecumuleerd worden met de bijkomende voordelen en de hospitalisatieverzekeringen van het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen.

Ontdek hier alle tussenkomsten van MaxiPlan

NZVL niet bereikbaar en kantoren gesloten donderdag 14 april

Opgelet! Wegens een algemene opleidingsdag zijn we aanstaande donderdag 14 april niet (telefonisch) bereikbaar. Alle kantoren zullen ook gesloten zijn.

Bedankt voor je begrip.

NZVL steunt zomerfestival met o.a. K3 en Niels Destadsbader

Het NZVL steunt het Zomerfestival de kampanje! Op het programma K3, Niels Destadsbader​, de Kampanjedansers en kinderdisco met Anick. De ideale uitstap voor je gezin. Jij komt toch ook zaterdag 9 juli? www.dekampanje.be

Week van de valpreventie

Met de slogan 'Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker’ willen we tijdens de week van de valpreventie van 18 t.e.m. 24 april opnieuw de aandacht vestigen op de invloed van medicatie op het valrisico. Het geleidelijk afbouwen van slaapmedicatie bij ouderen kan het aantal valpartijen verminderen. Deze risicofactor verdient dus zeker de nodige aandacht!

Voor meer info: www.valpreventie.be of bij jouw gezondheid.