fbpx Nieuws | Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Nieuws

Eindejaarsregeling

Op 31 december gaan ook onze medewerkers aan de feesttafel maar we blijven wel open tot 15u. Ook op vrijdag 2 januari zijn we bereikbaar tot 12u.

We wensen iedereen alvast een prachtige oudejaarsavond en een schitterend 2015.

 

Een warm en deugddoend 2015

We wensen jullie schitterende feestdagen en een gelukkig 2015!

Feestdagen en gezondheid

De feestdagen komen eraan en dat betekent genieten. Genieten van gezelschap, de leuke momenten, het lekkere eten…

Maar denk eraan dat genieten ook op een gezonde manier kan! Hieronder vind je enkele tips terug:

Ontbijten

Ook tijdens deze drukke feestdagen start de dag ’s morgens. Het is belangrijk dat je ook op deze momenten de tijd neemt om te ontbijten. Het al dan niet nemen van een ontbijt heeft immers een belangrijke invloed op je eetpatroon gedurende de rest van de dag. Wanneer je een stevig (gezond) ontbijt neemt zal je minder de neiging hebben om te snoepen, of om erg grote porties te nemen bij de volgende maaltijd.

Inkopen doen

Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij de invloed van je aankopen. Een tip is het op voorhand maken van een lijstje met de ingrediënten die je nodig hebt. Daarbij is het belangrijk je ook tot deze aankopen te beperken! Probeer je niet te laten verleiden door proevertjes of aankopen waarbij je korting kan krijgen. Vaak is het gemakkelijker je hieraan te houden wanneer je geen honger hebt op het moment van je inkopen. Zorg dus steeds dat je gegeten hebt voor je naar de winkel vertrekt!

Het feestmaal

Met feestdagen gaat ook een feestmaal gepaard. Ook hierbij is het belangrijk om optimaal te kunnen genieten, maar ook gezond te blijven. Een tip hierbij is het beperken van de vetinname. Je kan er bijvoorbeeld op letten dat je niet te veel bereidingsvet gebruikt, maak gebruik van bereidingswijzen zoals stomen, pocheren, grillen. Wanneer je voor room kiest kan je ook voor de magere versie kiezen, of gebruik maken van melk.

Daarnaast is het ook belangrijk voldoende groenten te eten. Een half bord groenten is zeker niet te veel! Je kan dit eventueel spreiden over je voor- en hoofdgerecht.

Meer nuttige informatie omtrent voeding kan je terug vinden op www.nice-info.be.

Vernieuwd kantoor Haaltert

Het kantoor in Haaltert is helemaal vernieuwd om jou te kunnen verwelkomen in een moderne omgeving. Breng ons gerust eens een bezoekje!

Jeugdtip gesloten tijdens kerstperiode

Opgelet! Jeugdtip, de dienst die instaat voor onze kinder- en jongerenvakanties, is niet bereikbaar vanaf 20 december 2014 t.e.m. 4 januari 2015. Vanaf 5 januari staan ze opnieuw voor je klaar.

Zetduivel in Objectief december

In onze laatste Objectief is er op pagina 13 een zetduivel geslopen. De tweede tabel bevat de tarieven van de hospitalisatieverzekering HospiPlus en niet, zoals de titels doen denken HospiPlan. De correcte tarieven HospiPlan vind je in de eerste tabel. Onze excuses.

Tip voor een gezonde(re) Sinterklaas

Maak eens volkorenspeculaas!

Wat heb je nodig? (12 personen)

 • 200 gram volkorenmeel
 • 3 theelepeltjes bakpoeder
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 1 ½ eetlepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
 • 100 gram margarine
 • 2 eetlepels sinsaasappelsap

 

Hoe maak je het klaar?

 1. Warm de oven voor op 175° C.
 2. Leg bakpapier op de bakplaat van de oven of bestrijk de bakplaat met margarine.
 3. Meng het volkorenmeel met het bakpoeder, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil.
 4. Voeg de margarine en het sinaasappelsap toe en snijd de margarine met twee messen in stukjes.
 5. Kneed er snel een samenhangend deeg van.
 6. Druk het deeg in de vorm en bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 25- 30 minuten gaar.
 7. Laat de speculaas afkoelen en breek het in ± 12 stukken.

Lekker als tussendoortjes of dessertje. Smakelijk, Sinterklaas!

Hou grootvadertje vorst niet buiten, verlucht!

Het huis verluchten is het belangrijkste wat je kan doen tegen binnenluchtvervuiling. Door buitenlucht binnen te halen om de vervuilde binnenlucht te verjagen, zal onze omgeving vanzelf zuiverder worden. Waarom verluchten we dan niet allemaal onze woning? We hebben dikwijls het gevoel dat externe factoren ons dat verhinderen: het regent, het is te koud... Hier zijn enkele raadgevingen om toch te verluchten:

 • De juiste duur: we moeten minstens 15 minuten per dag verluchten, bij voorkeur zelfs tweemaal per dag, éénmaal 's morgens en éénmaal 's avonds.
 • Ondanks de kou: als we gedurende 15 minuten verluchten, zal dat onze woning niet blijvend afkoelen. De voordelen compenseren ruimschoots de beperkte extra verwarmingskosten die door het verluchten veroorzaakt worden. Denk eraan de verwarming op een lagere temperatuur af te stellen wanneer de ramen openstaan. Zo verspil je geen energie.
 • En als het regent? Je kan toch verluchten zonder je vloer of tapijten te beschadigen! Je kan bijvoorbeeld wachten tot de bui voorbij is om de ramen open te zetten. Je kan ook de kantelramen openen of kijken vanuit welke richting de regen het huis binnenkomt... en alleen de ramen openen aan de andere kant van de woning. Blijf in elk geval thuis wanneer de ramen een kwartiertje openstaan.
 • Bijkomende verluchting: denk eraan om, naast de dagelijkse verluchting, telkens extra te verluchten wanneer een grote hoeveelheid vervuilers in je woning aanwezig is. Dat is het geval bij de aankoop van een nieuw meubel, bij schilder- of herstellingswerken, bij het plaatsen van kamerbreed tapijt, bij het gebruik van een pesticide, enz.

Bron: www.e-gezondheid.be

RIZIV heeft nieuwe website

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft een nieuwe en gebruiksvriendelijke website. Neem snel een kijkje.