Nieuws

Jaar 2021: maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

De tijd vliegt: drie jaar is zo voorbij

 

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep (25 tot en met 64 jaar) behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

 

 Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

 Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

 • www.myhealthviewer.be
 • www.mijngezondheid.be
 • www.cozo.be
  Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
  Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 
   
  Je kan je ook inschrijven op om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail. Schrijf je hier in.

 Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Betaalkalender invaliditeitsuitkeringen 2021

Ben je een werknemer of werkloze en als arbeidsgeschikt erkend? Dan heb je mogelijk recht op een uitkering. We bepalen de uitkering en berekenen deze volgens bepaalde regels. Hieronder kan je de betaalkalender invaliditeitsuitkeringen voor 2021 raaplegen.

 

 • 27 januari 2021
 • 24 februari 2021
 • 29 maart 2021
 • 28 april 2021
 • 27 mei 2021
 • 28 juni 2021
 • 28 juli 2021
 • 27 augustus 2021
 • 28 september 2021
 • 27 oktober 2021
 • 26 november 2021
 • 21 december 2021

Wat is er veranderd op 1 januari?

Een nieuw jaar brengt ook veranderingen met zich mee. Voor de papa's die in 2021 een nieuwe spruit mogen verwelkomen hebben we goed nieuws: Vanaf 1 januari wordt het vaderschapsverlof uitgebreid van 10 naar 15 dagen. Deze moeten wel opgenomen worden binnen de 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.

Corona sneltests en zelftest vraag best advies aan je huisarts!

Ben je bezorgd over je gezondheid of over de symptomen? Vraag best eerst advies aan je huisarts!

Corona-sneltests

De meest betrouwbare test is de "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Je moet wachten op het geanalyseerde resultaat van het labo.

Maar er is ook een toenemend aanbod van sneltests. Sneltesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd, ze kunnen meteen worden uitgevoerd en resultaat kan meestal binnen de 15 minuten worden afgelezen.

Voor wie zijn sneltesten geschikt? De officiële testprocedure vind je op Sciensano, klik hier voor alle info. Elk gebruik van sneltest buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden.

Belangrijk! Sneltesten zijn momenteel nog af te raden bij mensen die geen symptomen hebben, het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden vind je hier.

Let op! Een sneltest kan ook nooit dienen om geen quarantaine te hoeven doen wanneer er een verhoogd risico is om besmet te zijn.

Corona-zelftests => informeer je goed vooraleer je een zelftest overweegt!

De resultaten van zelftests die te koop worden aangeboden zijn niet heel betrouwbaar. Er circuleren op internet ook namaaktests. Deze tests zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden!

 

Meer algemene overwegingen bij het nut en de risico’s van zelftesten en screenen op eigen initiatief vind je op de website over bevolkingsonderzoek, klik hier voor info.

 

Meer informatie over corona-zelftests kan je ook vinden op de website van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten klik hier voor info.

 

Deze info vind je ook op deze pagina.

Nood aan een luisterend oor? Tele-onthaal

2020 was geen klassiek jaar, ook de eindejaarsperiode die weldra aanbreekt, zal niet zijn zoals gewoonlijk.

Voor heel wat mensen zullen de feestdagen niet als muziek in de oren klinken.

Bij elke moeilijk moment, staat Tele-Onthaal aan de zijde van wie nood heeft aan een luisterend oor. Nu meer dan ooit.

Ook op kerst- en oudejaarsavond zal hun telefoon-en chathulpdienst beantwoord worden.

Tele-Onthaal zal tijdens de komende feestdagen extra vrijwilligers inzetten zodat nog meer oproepers kleine en grote emoties als eenzaamheid, verlies, wanhoop en verdriet kunnen uiten en delen tijdens deze bijzondere feestdagen.

 

Heb je nood aan een extra luisterend oor tijdens deze eindejaarsperiode?
Neem dan contact op met Tele-Onthaal, zij luisteren 24/7, ook tijdens de feestdagen.

Je kan hen bereiken door te bellen naar het nummer 106 of je kan met hen chatten via hun website.

Vergeet ook jezelf niet!

Vergeet ook jezelf niet!

Als kersverse de ZorgSamen ambassadeurs, steunen Eva Van Braeckel , longarts aan het UZ Gent, basketbalspeelster Ann Wauters en tv-persoonlijkheid Walter Grootaers iedereen die in de zorg of welzijn werkt of mantelzorger is. Ze willen iedereen een hart onder de riem steken en bedanken. En iedereen eraan herinneren om ook zorg te dragen voor zichzelf.

 

Wil je je collega’s hier ook aan doen herinneren, download en print de affiche via www. dezorgsamen.be

 

Je vindt er ook tips om goed voor jezelf en collega’s te zorgen. Diverse tools zoals de e-learning De eerste helper, een zorgscreener die inschat of een gesprek met een professional nuttig kan zijn, maar ook herkenbare getuigenissen. Daarnaast kunnen ze ook zelf een getuigenis plaatsen om tips of initiatieven te delen met collega’s.

NZ Vakantiedomeinen en Krunsj-vakanties

Omwille van de nieuwe Federale maatregelen, hebben we de dienstverlening in onze vakantiedomeinen en de Krunsj herfstvakanties moeten aanpassen:

Ik heb een reis geboekt bij NZ Vakanties. 
Heb je vragen over een reis die je boekte bij NZ Vakanties, dan kan je van dinsdag tot vrijdag terecht tussen 9 u en 16 u op het nummer: 0800 95 180 of via mail naar info@nzvakanties.be.

Ik heb een vakantieverblijf geboekt in één van de vakantiedomeinen van NZ Vakanties. 
Omwille van de Federale maatregelen, zullen onze vakantiedomeinen Hoge Duin en Dennenheuvel gesloten zijn vanaf maandag 2 november. We blijven wel steeds telefonisch en per mail bereikbaar. 
Heb je vragen over je boeking, dan zijn onze NZ-vakantiedomeinen tijdens weekdagen bereikbaar via: 

Ik heb een jeugdvakantie geboekt bij Krunsj. 

De besmettingscijfers in onze maatschappij blijven stijgen. Het jeugdwerk neemt zijn verantwoordelijkheid op en gaat daarom op 23 oktober over naar code rood. We doen dit omdat gezondheid en veiligheid ook binnen de jeugdsector op dit moment de belangrijkste prioriteiten vormen. Bovendien kondigde de Vlaamse overheid op dinsdagavond 27 oktober een aantal nieuwe maatregelen aan die vanaf donderdag 29 oktober gelden.

Herfstvakantie 2020 & vormingen najaar 2020
Volgens de nieuwe maatregelen zijn vakanties of activiteiten met overnachting voor deelnemers jonger dan 12 jaar tijdelijk niet toegestaan. Voor deelnemers ouder dan 12 jaar is ook jeugdwerk zonder overnachting op dit moment niet mogelijk. Hierdoor zijn we genoodzaakt om zowel onze herfstvakantie als onze vormingsinitiatieven in het najaar te annuleren. Alle betrokkenen worden zo snel mogelijk gecontacteerd.

Krokus- en paasvakantie 2021
Momenteel gaan alle vakanties in 2021 door zoals gepland. Met gezondheid en verantwoordelijkheid als belangrijkste prioriteiten, zullen we onze vakanties steeds aanpassen aan de op dat moment geldende richtlijnen en protocollen. Mochten we omwille van de veiligheid toch genoodzaakt zijn om vakanties te annuleren, dan zullen we de reeds ingeschreven deelnemers hier onmiddellijk van op de hoogte brengen. Wanneer Krunsj jouw vakantie annuleert, krijg je het reeds betaalde inschrijvingsgeld volledig terug.

Indien je intussen vragen zou hebben, kan je Krunsj steeds contacteren via het nummer 053 42 11 00  of via ons e-mailadres info@krunsj.be.

Ook de ziekenfondsen moeten zichzelf blijven heruitvinden

 

Veel mensen denken dat ziekenfondsen overheidsbedrijven zijn. Dat klopt niet… meer aldus Wim Van Hecke, CEO van het NZVL. Het zijn nu veelal private ondernemingen die zich eveneens moeten aanpassen aan de geldende marktomstandigheden. Lees het volledige De Standaard artikel hier.

 

De NZVL-dienstverlening

Omwille van de stijgende covid-19 cijfers en de nieuwe Federale maatregelen van vrijdag 16/10, zal de dienstverlening in de NZVL-kantoren tijdelijk aangepast worden. Vanaf maandag 19 oktober zullen onze NZVL-kantoren enkel op afspraak werken voor dringende zaken. Je neemt voor een afspraak best telefonisch of per mail contact met ons op en na bevestiging van datum en uur kan je veilig bij ons langskomen. Zo vermijden we dat mensen in de wachtzaal moeten zitten en eventueel risico op besmetting lopen.

We proberen iedereen zo vlot mogelijk via mail, telefoon of het online kantoor verder te helpen. Contacteer ons.

TandPlus: De nieuwe tandverzekering!

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen heeft een nieuwe tandverzekering gelanceerd.

Dankzij deze tandverzekering kan je reeds vanaf het eerste jaar, na een eventuele wachttijd, het jaarlijks maximumbedrag tot € 2 000 bekomen voor je tandzorgen.

Meer weten?