Stoppen met roken

Wil je graag stoppen met roken? Een geweldig idee! Want roken is ontzettend slecht voor jou en voor de mensen uit je omgeving. Door te stoppen met roken, bescherm je dus niet enkel je eigen lichaam maar ook dat van anderen. Nog niet volledig overtuigd? Lees dan zeker dit artikel door:

Roken is een verslaving

Vergis je niet: roken is wel degelijk een verslaving. En nog een hardnekkige ook. Je denkt misschien van niet, omdat roken je in het begin enigszins een goed gevoel kan geven. Helaas wordt dat al snel vervangen door puur en alleen een gevoel van gemis tussen twee sigaretten door. Nicotine is de voornaamste oorzaak van die verslaving. Andere chemische stoffen die soms aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken dat gevoel nog eens.

Verslaafd zijn aan roken voel je op drie vlakken:

  • Lichamelijk: Je rookt een sigaret omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Sommige stoffen die vrijkomen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, werken als een stimulerend middel en kalmeren ook. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt.
  • Psychologisch: Je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen, enzovoort.
  • Gedragsgebonden: Je rookt uit automatisme: een sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt.

Wist je dat, van alle consumptieproducten die als verslavend zijn erkend, het gebruik van tabak op de eerste plaats komt, vóór alcohol, heroïne en cocaïne?

Voordelen als je stopt met roken, voor jezelf …

Als je nog maar pas bent gestopt met roken, zijn de voordelen voor je gezondheid niet altijd direct voelbaar. Toch zijn ze er. Al in de eerste dagen nadat je bent gestopt, moet je misschien al minder hoesten en kan je beter ademhalen. Wist je dat je amper één dag na je laatste sigaret al evenveel zuurstof in je bloed hebt als iemand die niet rookt? En dat is nog maar het begin!

Een zeer prettige bijkomstigheid van stoppen met roken is dat je veel geld uitspaart! Hoeveel geef je per week uit aan sigaretten? En per maand? Weet je hoeveel cd’s of kleren je daarvoor kan kopen? Misschien kan je zelf een extra reisje boeken dankzij de kosten die je uitspaart.

… en voor je omgeving

Ook de mensen uit jouw omgeving hebben er veel baat bij als je stopt met roken. Het is immers bewezen dat meeroken de oorzaak kan zijn van heel wat ziektes bij niet-rokers, zoals een hartinfarct of longkanker.

In het algemeen zijn vooral kinderen bijzonder kwetsbaar voor meeroken. Dikwijls kunnen ze niet zelf uit de buurt gaan van de rokers in hun omgeving. Ze ademen dus tegen wil en dank stoffen in die voor hen een pak schadelijker zijn dan voor volwassenen, want hun immuunsysteem werkt nog niet even doeltreffend. Als gevolg liggen allerlei infecties op de loer: oorontstekingen, bronchitis … Erger nog, men denkt dat passief roken het risico op wiegendood en sommige soorten van kanker, zoals een hersentumor, zou kunnen vergroten.

Hoe volhouden?

Is het je gelukt om volledig alleen te stoppen met rokken? Goed bezig! Hieronder vind je een paar tips om het vol te houden.

  • Op sommige momenten kan je zin hebben om te roken. Vergeet dan vooral niet dat zo’n moment meestal maar een paar minuten duurt.
  • Heb je zin om te roken? Maak jezelf geen blaasjes wijs, maar trek je op aan positieve gedachten, zoals “Ik rook nu al zoveel dagen (of weken) niet en dat wil ik volhouden.”
  • Je zal vanzelf ontdekken welke dingen jou helpen om niet te roken: water drinken, jezelf belonen of even een luchtje scheppen. Houd die dingen zo lang mogelijk vol!
  • Ga om met ontwenningsverschijnselen. Ongeveer de helft van alle mensen die stoppen met roken, heeft last van ontwenningsverschijnselen. Het is een signaal dat je lichaam weer gaat functioneren zonder de invloed van het roken. Belangrijk is dat je goed beseft dat ontwenningsverschijnselen er nu eenmaal bij horen, en dat ze vanzelf zullen verdwijnen. Je besteedt er beter niet meer aandacht aan dan nodig. Probeer afleiding te vinden in aangename gedachten en leuke activiteiten.
  • Ken je valkuilen. Een risicosituatie of ‘valkuil’ waar je geen controle over hebt, kan zich onverwachts voordoen. Je krijgt ineens een sigaret aangeboden, je ziet ergens een ‘onbewaakt’ pakje liggen, je gaat gezellig met vrienden uit,… Als ex-roker kom je regelmatig in moeilijke situaties terecht. Iets anders doen of aan iets anders denken helpt je om greep te krijgen op die momenten. Het is belangrijk om op voorhand na te denken over waar en wanneer dat zou kunnen gebeuren, en over hoe je er het best mee omgaat. Zo zal je beter voorbereid zijn en meer zelfvertrouwen kweken om obstakels te overwinnen.
  • Hervallen is geen mislukking! Je hebt één of twee sigaretten gerookt. Foutje. Wat nu? Blijf vooral kalm. Misschien vind je het jammer, misschien ben je boos op jezelf. Zet die gevoelens opzij en probeer van je uitschuiver te leren. Je kan doorgaan met stoppen. Reageer dus en wacht niet af tot je weer een sigaret pakt. Bij elke nieuwe stoppoging heb je meer kans op succes!

Hulp nodig bij het stoppen?

Lukt het je niet om alleen te stoppen? Dan kan je gelukkig rekenen op heel veel hulpmogelijkheden.

Lees meer