Is roken een verslaving?
Het antwoord is ‘ja’! In het begin kan roken je enigszins een goed gevoel geven. Helaas wordt dat al snel vervangen door puur en alleen een gevoel van gemis tussen twee sigaretten. Nicotine is de voornaamste oorzaak van die verslaving. Van de consumptieproducten die als verslavend zijn erkend, komt het gebruik van tabak op de eerste plaats, vóór alcohol, heroïne en cocaïne.
Verslaafd zijn aan roken omvat altijd 3 aspecten:
Lichamelijk: Je rookt een sigaret omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Sommige stoffen die vrijkomen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, werken als een stimulerend middel en kalmeren ook. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt. Als je stopt met roken kunnen onthoudingsverschijnselen dus optreden: je kunt je moeilijker concentreren, je wordt prikkelbaar, zenuwachtig, ...
Psychologisch: Je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen enz.
Gedragsgebonden: Je rookt uit automatisme: je sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt.
Stoppen met roken is dus vaak lastig omdat roken een hardnekkige verslaving is.