Rookstopbegeleiding

Wil je stoppen met roken, maar lukt het je niet alleen? Dan kan je gelukkig rekenen op heel veel hulpmogelijkheden.

Stoppen met roken via individuele begeleiding

Artsen of erkende tabakologen kunnen je begeleiden. Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere professionele gezondheidswerker (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw ….) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd.

  • In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent.
  • Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.
  • In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen.
  • Daarna is het zijn rol om naar jou te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen.
  • Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

🌐 Lijst met erkende tabakologen: www.tabakologen.be

🌐 Lokaal aanbod van individuele rookstopbegeleiding: www.tabakstop.be

Stoppen met roken via groepsbegeleiding

Voel je de behoefte om jouw ervaringen te delen met andere rokers? Dan is een groepssessie iets voor jou. Tijdens deze sessies praat je onder leiding van een gespreksleider over je eigen ervaringen met een groep mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: stoppen met roken. Iedereen kan zijn eigen moeilijkheden en motivaties in het gesprek gooien. Daar kan je steun en nuttige tips uit halen.

🌐 Lokaal aanbod van rookstopbegeleiding in groep: www.tabakstop.be.

Stoppen met roken via telefonische ondersteuning

Zoek je hulp om te stoppen met roken, maar heb je niet altijd tijd of de mogelijkheid om naar een dokter of tabakoloog te gaan? Dan is er een andere optie: telefonische begeleiding van Tabakstop. Daarbij krijg je op een eenvoudige manier gratis begeleiding van een professionele tabakoloog, zonder je te moeten verplaatsen. Het team van Tabakstop begeleidt je graag bij het stoppen met roken.

📞 0800 111 00 (gratis)

Stoppen met roken via medicatie

In het begin gaat een rookstop meestal gepaard met ontwenningsverschijnselen. Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen verzachten of de zin naar een sigaret onderdrukken.

  • Nicotinevervangers: nicotinevervangers verminderen of voorkomen de lichamelijke ongemakken waar je soms last van krijgt als je lichaam de nicotine moet missen die het gewend is. Nicotinevervangers bestaan in de vorm van kauwgom, tabletten, huidpleisters of zuigapparaatjes.
  • Geneesmiddelen: er bestaan geneesmiddelen die je ontwenningsverschijnselen en je behoefte om te roken, verminderen.

Maar vooraleer je rookstopmedicatie neemt, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Spreek er over met jouw arts, tabakoloog of apotheker! Er zijn ook geen mirakelmedicijnen. Je eigen motivatie om te stoppen en een actieplan om jouw gewoontes te veranderen zijn ook heel belangrijk om succes te boeken.

Stoppen met roken via alternatieve methodes

Sommige alternatieve methodes zoals acupunctuur of hypnose kan je veilig gebruiken als ondersteuning bij het stoppen met roken, op voorwaarde dat ze door professionals worden toegepast. Opgelet, de doeltreffendheid van deze methodes voor rookstop is niet wetenschappelijk bewezen.
Andere alternatieve methodes (lasertherapie, homeopathie …) kunnen vrij duur zijn en eventuele schadelijke bijwerkingen zijn niet altijd bekend. Je kunt dus maar beter voorzichtig zijn en je niet te snel laten verleiden door nieuwe ‘wondermiddelen’