Vaccinaties en infectieziekten

Vaccinatie is de meest effectieve en goedkope manier om bepaalde infectieziektes te voorkomen. Bovendien heeft ook de volksgezondheid er baat bij. Want wanneer je je niet laat vaccineren tegen bepaalde aandoeningen, maak je kans om die ziekte op te lopen en te verspreiden. We gidsen je door de wereld van infectieziekten en vaccinaties.

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. En die komen overal voor. Soms krijgen mensen daar infecties van die meestal vanzelf genezen. Er zijn daarentegen ook infectieziekten waarvan mensen zodanig ernstig ziek worden dat een behandeling van een arts nodig is.

  • Bij een besmettelijke infectieziekte dragen mensen ziekmakende micro-organismen over op andere mensen, doordat die de bacteriën inademen, besmet voedsel eten of de micro-organismen overkrijgen via seksueel contact.
  • Een infectieziekte kan ook veroorzaakt worden door een beet of een steek van een dier. De ziekte van Lyme kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een tekenbeet.
  • Er zijn veel verschillende infectieziekten en ze hebben elk een andere aanpak nodig.

Bij bepaalde infectieziekten is je (huis)arts verplicht om ze te melden als je ermee besmet bent. Meestal gaat het om infectieziekten waarbij er dringende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding ervan in te dijken.

Hoe werken vaccins?

Als je een vaccin toegediend krijgt in het lichaam, zal je antistoffen aanmaken die je beschermen tegen een infectieziekte. Als je in de toekomst in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën, dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek. 

Er bestaan tegenwoordig al heel veel vaccins.

Reisvaccins

Ook als je op reis gaat, kan vaccineren nuttig zijn. Verre reizen zijn geen uitzondering meer en in sommige werelddelen kan je besmet raken met gevaarlijke ziektes. Het is dus belangrijk om na te gaan of vaccinatie al dan niet nodig is op je reisbestemming.

Griepvaccin

Een griepvaccin biedt de beste bescherming tegen griep, omdat je kans op griep veel kleiner wordt. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin dus af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Wanneer laat je je vaccineren? We raden aan om je griepprik in het najaar te laten zetten.

Hoeveel kost je griepvaccin? Voor een griepvaccin betaal je standaard 4,08 euro maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dat ook minder zijn.

Tip! Als NZVL-klant kan je jouw griepvaccin terugbetaald krijgen door je betalingsbewijs (BVAC) bij ons in te dienen.

Meer weten over de griep en griepvaccinatie? Lees meer

Overzicht van je (gezins)vaccins

Welke vaccins heb je nu ook alweer gekregen? En wanneer? Je onthoudt het al zo moeilijk voor jezelf, laat staan voor je kinderen ook. Daarom kan je een overzicht bijhouden van al je (gezins)vaccins:

  • Kind & Gezin kan je vaccins bijhouden via een gezondheidsboekje, een preventief gezondheidsdossier, Vaccinnet of via een vaccinatiekaart.
  • Ga je bij de huisarts of bij een kinderarts, dan kan je eveneens gebruik maken van een gezondheidsboekje, je persoonlijk medisch dossier, je vaccinatiekaart en eventueel via Vaccinnet.
  • Ook via een CLB kunnen vaccinaties gegeven worden. Die worden bijgehouden via een persoonlijk dossier, vaccinatiekaart of via Vaccinnet.

De vaccins die geregistreerd staan op Vaccinnet worden gedeeld met je zorgverleners en voor jou toegankelijk gemaakt.

Tip! Je kan als NZVL-klant voor vaccinaties die niet worden terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering, een tussenkomst van 50% krijgen, tot 50 euro per persoon per jaar.

Vraag?

Meer info?

Meer informatie over (meldingsplichtige) infectieziekten vind je terug op de website van Zorg en Gezondheid.

Zit je met vragen rond vaccinaties? Neem een kijkje op de campagnewebsite laatjevaccineren.be, in de brochure, op mijngezondheid.be en op www.myhealthviewer.be.