Griepvaccin 2020

img1

Griepvaccinatie is extra belangrijk in coronatijden! Dit jaar is er een gefaseerd aanbod.

 

De COVID-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk om zich te laten vaccineren tegen de griep. Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner.  Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen risicogroepen dit jaar voorrang.

 

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

1. Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren.

2. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen.

3. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.

4. Iedereen vanaf 50 jaar. Als je ouder wordt, verandert je afweersysteem. Je wordt gevoeliger aan de complicaties van griep, zoals longontsteking.

5. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector. Voor personeel werkzaam in de gezondheidssector is het nu meer dan ooit belangrijk dat ze zich laten vaccineren. Dit om zichzelf en patiënten te beschermen.

 

Wanneer vaccineren?

Behoor je tot de risicogroep, vraag dan vanaf 15 september een voorschrift aan je arts, haal je vaccin bij de apotheker vanaf 1 oktober en laat je griepprik zetten vanaf 15 oktober (tot 15 december).

Wanneer er vanaf 15 november nog vaccins voorradig zijn, kunnen mensen die niet behoren tot de risicogroepen zich laten vaccineren.

Griepvaccinatie biedt bescherming binnen een termijn van 10 tot 15 dagen volgend op de injectie.

 

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen die het vaccin bij de apotheker afhalen na 1 oktober, krijgen het voor bijna de helft terugbetaald. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? En hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of apotheek.

Tot slot. Een griepvaccinatie beschermt je tegen griep maar niet tegen COVID-19. Om je te beschermen tegen COVID-19 volg je de gekende veiligheidsvoorschriften zoals regelmatig handen wassen, mondmasker dragen waar nodig en 1.5m afstand houden van mekaar.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be

 

Bronnen:

Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse logo’s