De geluksdriehoek: bouwen aan geluk

3 bouwblokken

‘Goed omringd zijn’
Verwijst naar het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen. Je voelt je oprecht betrokken bij die mensen en weet dat je op hen kan rekenen wanneer nodig en dat jij hen ook steunt als zij jou nodig hebben.

‘Je goed voelen’
Gaat over je ‘emotioneel’ goed in je vel voelen. Dat betekent in de eerste plaats dat je positieve gevoelens kunt ervaren: plezier beleven, interesse hebben in het leven, energie hebben om dingen aan te pakken. Maar het gaat ook over een veel ruimer gevoel van levenstevredenheid: je ervaart innerlijke rust, je hebt het gevoel dat je wensen en behoeften grotendeels vervuld worden. Maar ook minder positieve gevoelens kunnen er een plek krijgen: ze kunnen én mogen er zijn.

‘Jezelf kunnen zijn’
Gaat het erom dat je jezelf kunt aanvaarden en een positieve houding kunt aannemen over jezelf − ook in relaties met anderen. Je kent jezelf (Wie ben ik? Waar ben ik trots op?). Vanuit die aanvaarding kan je gemakkelijker een richting kiezen in het leven (Wat wil ik? Wat is mijn doel? Wat maakt mijn leven waardevol?). Je kunt min of meer je eigen weg volgen, zonder dat je je laat leiden door sociale druk. Je hebt controle over je gedachten en gedrag. Dat laat je toe om open te staan voor nieuwe ervaringen.

Oranje bol
Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.

3 vragen

Aan elk bouwblok zijn drie vragen gekoppeld die je uitnodigen om na te denken en je op weg helpen. Er is geen juist of fout antwoord op de vragen. Maar wanneer je er dieper over nadenkt, stel je misschien wel vast dat je aan iets wil werken. En dat kan. 

Goed omringd zijn

  • Bij wie vind je steun?
  • Hoe beteken jij iets voor anderen?
  • Waar ben je dankbaar voor?

Je goed voelen

  • Wat helpt je om je gedachten los te laten?
  • Ben je soms niet te streng voor jezelf?
  • Waar krijg je energie van?

Jezelf kunnen zijn

  • Wat vind je belangrijk in het leven?
  • Waar ben je trots op?
  • Wat wil je nog bereiken? Wat motiveert je?

Praktische tips en oefeningen

Wil je zelf aan de slag met de bouwblokken van je geluk of wil je werken aan je veerkracht op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je praktische tips en oefeningen.

Jonger dan 16 jaar? Dan kan je ook terecht op www.noknok.be

E-learning (ongeveer 1,5 uur)

Leer de geluksdriehoek beter kennen. Ontdek de bouwblokken van geluk en kom meer te weten over de oranje bol die ons soms uit balans kan brengen. Met reflectievragen en korte opdrachtjes helpt de geluksdriehoek je op weg om je geluksgevoel vast te houden of te versterken.

Bekijk de E-learning

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?